Hálapénz: a kamara is kritizál

A Magyar Orvosi Kamara sem lelkesedik azért a törvénymódosítási javaslatért, amely szerint nem minősülne bűncselekménynek a hálapénz utólagos elfogadása.

Majláth Ronald
2015. 04. 10. 4:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A biztonságos egészségügy halála, az egész magyar egészségügyi rendszer negyven-ötven éves pusztító öröksége – így jellemezte a paraszolvencia-rendszert lapunk megkeresésére Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke. A kamara szerda esti közleménye szerint a Btk.-módosítási tervezet egy több évtizeden át érvényes, bevett gyakorlatot állítana vissza és szentesítené. A hálapénz intézménye az orvosok és a betegek számára egyaránt megalázó helyzetet teremt, aláássa az eredményes gyógyításhoz nélkülözhetetlen bizalmat, kifejezetten növeli az orvosok kivándorlási szándékát, ezért a paraszolvencia mielőbbi, teljes megszüntetése elemi közérdek lenne. A kamara – a lapunknak korábban nyilatkozó orvosokhoz hasonlóan – úgy látja, hogy az ehhez vezető út a jelentős béremelés.

Éger szerint ahhoz, hogy a hálapénz kivezetéséről érdemben tárgyalni lehessen, ahhoz a mai értelmiségi átlagbér háromszorosára lenne szükség. A kamara elnöke leszögezte, ha ez megtörténne, akkor az orvosok nagy többsége biztosan támogatná, hogy a hálapénz elfogadását büntethetővé tegyék. Így ha a kamara, az érdekvédelmi szervezetek és a kormány megállapodna a bérszínvonal megfelelő, kiszámítható emeléséről, a kamara áldását adná arra, hogy mind a hálapénz nyújtása, mind pedig az elfogadása büntetendő legyen. Ezzel szemben a minisztérium azt javasolja, csak abban az esetben büntetnék az orvosokat, ha azok az ingyenes ellátást valamilyen juttatáshoz kötnék.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.