Martin Schulz: Együtt Európáért

„Egyetlen ország sem képes arra, hogy önállóan oldja meg a 21. század problémáit.”

HZS
2015. 04. 13. 19:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Parlament elnöke a szegedi városházán tartott előadásán azt mondta: egyetlen ország sem képes arra, hogy önállóan oldja meg a 21. század problémáit, egyedül adjon választ a klímaváltozás, az energiaellátás, a kereskedelem vagy a technológiai fejlesztések kérdésére. A szociáldemokrata politikus úgy fogalmazott, „vagy minden ország külön-külön fog veszíteni, vagy európaiként együtt fogunk nyerni\".
Az EP elnöke hangsúlyozta: az Európai Unió az alapjogokon, a kollektív szabadságjogokon és a demokrácián nyugvó értékalapú közösség, és ezeket az értékeket minden uniós tagállamnak tiszteletben kell tartania. Annak a tagországnak, amely megsérti az alapjogi chartát, számítania kell arra, hogy a közösség szembeszáll ezekkel a törekvésekkel – tette hozzá.

Martin Schulz kijelentette, közös kötelesség a fellépés a rasszizmussal, az idegenellenességgel szemben. Az EU szégyenének nevezte, hogy akár az Európai Parlamenten belül is vannak olyan erők, amelyek olcsó szólamokkal uszítanak a kisebbségek ellen, hogy szavazatokat szerezzenek. A német politikus előadásában – amelyen mások mellett jelen volt Tóbiás József, az MSZP elnöke is – kitért arra, hogy 27 millió munkanélküli van az EU-ban. A 15-24 éves fiatalok között minden negyediknek nincs állása, de vannak olyan országok, ahol ez az arány meghaladja az 50 százalékot. „Olyan Európát akarunk, amely él a gazdaság erejével, annak érdekében, hogy ne kevesek számára hozzon létre gazdagságot, hanem mindenki számára teremtsen jólétet\" – mondta.

Az EP elnöke rámutatott, ahhoz, hogy Európa a jövőben is a világ élvonalához tartozzon, ma kell lefektetni az alapokat. Áldozni kell az oktatásra, mivel a nemzetközi versenyben a fiatalok minőségi képzése lesz a döntő tényező. Az előadás előtt Martin Schulz ellátogatott a szegedi zsinagógába, majd Botka László szegedi polgármester, az MSZP országos választmányának elnöke és Ujhelyi István európai parlamenti képviselő, az MSZP alelnöke és az ő jelenlétében a szegedi városháza előtt felvonták az uniós lobogót.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.