Orbán Tapolcán kiadta a jelszót: Nichts ugribugri

Néhány tüntető rigmusai közepette tartott lelkesítő beszédet a vasárnapi voksolásra készülve a kormányfő.

Tompos Ádám
2015. 04. 09. 16:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Magyarország szabad és demokratikus ország, ezért nekik joguk van itt lenni, nekünk pedig az a dolgunk, hogy ne hagyjuk elrontani ezt a szép napot” – mondta Orbán. A kormányfő közölte: jelöltjük, Fenyvesi Zoltán nem kis feladatra vállalkozott, hiszen a Fidesz elhunyt országgyűlési képviselője, Lasztovicza Jenő magasra tette a lécet, de a miniszterelnök szerint „ha mindenki elvégzi a munkáját vasárnapig, akkor Fenyvesi Zoltánnak fogják hívni Tapolca, Ajka és Sümeg képviselőjét”. A Fidesz elnöke újra hangsúlyozta, hogy ez nem lesz könnyű, noha korábban még keményebb időkben kellett helytállnia errefelé a polgári közösségnek, de a küzdelem vége az lett, hogy 2010-ben „hazavágtuk őket” kétharmaddal.

A miniszterelnök ezt követően azoknak a tapolcaiaknak köszönte meg a kitartását, akik négy év nehéz kormányzás után is a Fideszre szavaztak, hozzátéve: „együtt tanuljuk, hogyan kell jól kormányozni”. De most 2015 van – így Orbán –, és hol van már a tavalyi hó? A kormányfő szerint ezért olyan jelöltre van szüksége a térségnek, akinek van szíve, de az esze is helyén van; lehet valaki a vasárnapi szavazáson dühös, de hétfőn dolgozni kell. Orbán szerint Fenyvesi ilyen. A miniszterelnök jelezte, hogy ez azért nagyon fontos, mert ez az időközi választás nem politikai és nem is kormánykérdés – „Nichts ugribugri, végigdolgozzuk a hátralévő három évet” –, így is Európa egyik legerősebb kabinetjét fogják alkotni. Beszédét azzal zárta: „ez becsületbeli ügy, amivel Lasztovicza Jenőnek, magunknak és a hazánknak tartozunk”.

Fenyvesi Zoltán arról számolt be, hogy a csütörtöki nap folyamán Sümegen, Ajkán, Szigligeten és a továbbiakban Tapolcán is azt a javaslatcsomagot adták át a miniszterelnöknek, amelyet az itteni városvezetőkkel és plébánosokkal dolgoztak ki a térség fejlesztéséért. Fenyvesi szerint ugyanis az a legnagyobb kérdése április 12-ének, hogy sikerül-e a térségbe minél több uniós forrást elhozni fejlesztésekre, munkahelyekre.

Az előzetes várakozásokkal szemben sem Orbán Viktor, sem Fenyvesi Zoltán nem beszélt a rengeteg vitát kiváltó, korábban leépített tapolcai Deák Jenő Kórház fejlesztéséről.A miniszterelnök korábban Ajkán, majd Sümegen járt, előbbi helyen kifejtette: büszkék vagyunk arra, amit Ajkán közösen elértünk, erre a teljesítményre alapozva kértem az emberek bizalmát.

Baloldali provokátorok akarták szétverni a Fidesz tapolcai választási gyűlését – közölte Tuzson Bence, a Fidesz-frakció szóvivője csütörtökön az MTI-vel. A politikus arra reagált, hogy Orbán Viktor miniszterelnök tapolcai fórumán a Malom-tónál néhány tucat ellentüntető is volt, ők nemtetszésüket kifejezve folyamatosan fütyültek, bekiabáltak a miniszterelnök beszéde alatt, egyebek mellett azt skandálták, „hazudik, hazudik”. Tuzson Bence közölte: a provokáció mögött Czeglédy Csaba, „a szocialisták adóbűnözője”, Gyurcsány Ferenc volt ügyvédje áll. „Nem engedhetünk az agressziónak, visszautasítjuk az erőszak minden formáját, és felszólítjuk a baloldalt, hogy hívja vissza provokátorait” – hangsúlyozta a szóvivő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.