Szijjártónak nem elég a három év

Hosszabb lehet a nagykövetek kiküldetésének időtartama a jelenlegi három évnél.

MNO
2015. 04. 21. 18:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárcavezető közölte: ahhoz, hogy egy nagykövet a kapcsolatrendszere felépítésének hasznát hosszabb távon kihasználhassa, mint a nagyköveti megbízatás jelenlegi hároméves időtartama, döntés születhet arról, hogy meghosszabbítják a nagyköveti ciklusokat.

Az elkövetkező időszakban nem várhatók rendkívüli cserék a nagyköveti posztokon – mondta a külügyminiszter.

Szerinte durva és bántó általánosítást és felületességet mutatnak a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatójának a washingtoni Holokauszt Múzeumban mondott szavai. Elmondta: James Comey olyan kijelentést engedett meg magának, amely „Magyarországra nézve és a magyar emberekre nézve rágalmazásnak tekinthető, kifejezetten sértő, történelmietlen, és durva és bántó általánosítást és felületességet” tartalmaz, ami különösen egy ilyen súlyos kérdésben nem engedhető meg. Szijjártó Péter véleménye szerint ezt érzékelte a washingtoni kormányzat is, hiszen elhangzott a bocsánatkérés, és „ez így helyes”.

A miniszter felidézte: hétfőn lengyel kollégájával is beszélt az ügyről, és a lengyelek is határozottan hangot adtak álláspontjuknak. A magyar kormány tiltakozó jegyzéket adott át, és a washingtoni nagykövet járt az amerikai külügyminisztériumban, hogy világossá tegye a magyar kormányzati álláspontot, és Washington nyilvánosan is reagált a kérdésre – közölte. Szijjártó Péter arra is kitért, hogy a magyar-amerikai együttműködés gazdasági és védelmi szempontból zökkenőmentes, és a politikai területen is látványos a javulás. Minden kérdést meg tudnak beszélni, folyamatos a konzultáció, és „ez így van rendjén” – mondta. Hozzátette: baráti a viszony a két ország között, hiszen nagyon sok mindenben egyetértenek, bár néhány kérdést másként látnak, ami természetes.

James Comey szerdán a washingtoni Holokauszt Múzeumban a vészkorszakban történteket elítélve azt mondta: a szövetségi nyomozóiroda minden új ügynökének kötelezővé teszi a múzeum látogatását, hogy lássák: „jó emberek, alárendelve magukat a náci eszméknek, milliók meggyilkolásában segítettek”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.