Tapolcai választás: hivatalosan is Rig Lajos a győztes

A végleges eredmény szerint a vasárnap kialakult sorrend nem változott.

MA
2015. 04. 16. 15:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ughy Jenőné elmondta, hogy a választási bizottság csütörtöki határozata alapján a mandátumot 10 608 szavazattal Rig Lajos kapta.

A választási iroda vezetője kifejtette: a vasárnapi időközi választás eredménye csütörtökön vált véglegessé, miután a 11 külképviseleti szavazatot egy előre kijelölt szavazókör felbontatlanul lezárt urnáiban lévőkhöz keverték, az átjelentkezéssel szavazó 52 ember voksával együtt, és a szavazatokat a kijelölt számlálóbizottság összeszámlálta. Az 535 szavazólapból 2 érvénytelent találtak az urnában.

A bizottság jegyzőkönyvet állított ki a választás szavazóköri eredményéről, és mivel így már valamennyi szavazókör eredménymegállapító jegyzőkönyve rendelkezésre állt, az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság megállapította az időközi választás eredményét. Eszerint Rig Lajos a szavazatok 35,49 százalékát szerezte meg, Fenyvesi Zoltán 34,27, Pad Ferenc 26,2, az LMP-s Sallee Barbara 2,02 százalékot kapott. Több jelölt nem érte el az 1 százalékot.

Vasárnap a szavazatok 99 százalékos összesítése után az élen álló Rig Lajos és a második Fenyvesi Zoltán között csak 261 voks volt a különbség, ami kisebb volt, mint a külföldi szavazatok hazaérkezése miatt akkor meg nem számolt voksok. Az utolsó szavazókör szavazatainak csütörtöki megszámlálása után a különbség 365-re nőtt.

A bizottság határozata ellen vasárnap 16 óráig lehet fellebbezést benyújtani, hivatkozni a szavazatszámláló bizottság szavazóköri eredményt megállapító döntésének törvénysértő voltára vagy a szavazóköri eredmények összesítésére és a választási eredmény megállapítására vonatkozó szabályok megsértésére lehet.

A tapolcai időközi választáson a névjegyzékben 71 883-an szerepeltek, ebből 30 031-en szavaztak, és 29 891 voks volt érvényes.

Veszprém megye 3-as választókerületében azért kellett április 12-én időközi országgyűlési választást tartani, mert a térség tavaly áprilisban megválasztott fideszes országgyűlési képviselője, Lasztovicza Jenő januárban elhunyt.

 



Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.