Újraindult a nyomozás

Az ügyészség felülbírálta a rendőrség határozatát az SZDSZ tartozásainak ügyében.

Horváth Csaba László
2015. 04. 15. 6:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idő előtt és megalapozatlanul zárta le a nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda a Szabad Demokraták Szövetségének (SZDSZ) tartozásai ügyében. Egyebek mellett ezzel indokolta az V. és XIII. Kerületi Ügyészség, hogy felülbírálta a nyomozó hatóság megszüntető határozatát, s a nyomozás folytatását rendelte el az ügyben. Kiderült az is, hogy a rendőrség a tényállást sem derítette fel megfelelően. Az egykori liberális párt által felhalmozott több száz millió forintos adósság miatt tavaly Szilágyi György jobbikos országgyűlési képviselő tett feljelentést különösen nagy kárt okozó csalás gyanúja miatt.

Az SZDSZ – más parlamenti pártokhoz hasonlóan – 2008-ban vett fel hitelt a Magyar Fejlesztési Banktól (MFB) ingatlanvásárlásra. A pártnak az MFB csaknem 415 millió forintot folyósított állami kezességvállalással, ám a liberálisok szinte egyáltalán nem törlesztették a kölcsönt, ami azért különös, mert még az MDF romjain megalakult JESZ is fizette a hitelt.

Kiderült, hogy az SZDSZ az alapvető ingatlanvásárlási szabályokat sem tartotta be, ezért az állam nem érvényesítette kezességvállalását. A tartozások rendezéséről nemrég Lázár János számolt be a jobbikos Szilágyi György kérdésére. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint nem várható, hogy az MFB követelése megtérüljön. Eddig a párt 14 ingatlanát értékesítették összesen 211 millió forintért a végrehajtási eljárás során, ezt az összeget pedig a több száz millió forint tartozás késedelmi kamataira fordították. Lázár közölte azt is, hogy további 12 ingatlan vár eladásra, amelyek becsült értéke 329 millió forint, viszont a párt kamatokkal terhelt tartozása meghaladja az 530 milliót.

Lapunk 2013 végén számolt be a tartozásról. Akkor több egykori SZDSZ-vezetőt is megkerestünk a rendezetlen számlákról érdeklődve. Kuncze Gábor egykori pártelnök ócska műbalhénak tekintette a több száz millió forintos adósságot, s közölte, szerinte a jobboldal találta ki a történetet. Az ingatlanvásárlásokat jóváhagyó Kóka János és Fodor Gábor sem reagált érdemben kérdéseinkre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.