Visszaéltek a kedvezményes honosítással

Jogosulatlanul segíthettek külföldieket kettős állampolgársághoz Dombrádon.

Nagy Áron
2015. 04. 11. 4:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Büntetőeljárás indult Dombrádon az egyszerűsített honosítási eljárással összefüggő visszaélések miatt – közölte lapunkkal a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. Fülöp Gergely szűkszavú közleményét a megyei főügyészség azzal egészítette ki, hogy többrendbeli közokirat-hamisítás gyanúja miatt folyik a nyomozás. Részleteket azonban Borsodi-Buss Emese sem akart elárulni az ügyről, amely miatt a közelmúltban írásbeli kérdést intézett Legény Zsolt szocialista országgyűlési képviselő a legfőbb ügyészhez. Polt Péter válasza szerint a rendőrök négy embert hallgattak ki gyanúsítottként, és ők a bűncselekményt hivatalos személyként követhették el.

Legény Zsolt azért fordult a legfőbb ügyészhez, mert az utóbbi hónapokban egyáltalán nem voltak a településen új állampolgári eskütételek. Mint írta, egészen múlt év decemberéig Dombrádon is minden hónapban többen tettek állampolgári esküt. Az alkalmakról, az érintettek számáról a helyi sajtó rendszeresen beszámolt, illetve a polgármester rendszeresen tájékoztatta a képviselő-testületet. „Mindezek ismeretében meglepő, hogy december közepe óta nem hallani ilyen eseményekről. Ugyanakkor olyan hírek kaptak szárnyra a településen, hogy a polgármesteri hivatal néhány munkatársával szemben büntetőeljárást indítottak, mert a gyanú szerint a visszaéléseket követtek el a kedvezményes honosításokkal összefüggésben” – írta a politikus.

Emlékezetes, hogy tavaly óriási botrányt kavart az Index cikksorozata, amelyben az önkormányzati választások előtti hetekben azt állította: maffia épült a kettős állampolgárságra, óvatos becslések szerint is tízezrével kaphattak magyar állampolgárságot hamisított papírokkal ukránok, oroszok, szerbek. A kormány és a Fidesz– KDNP politikusai ezt a kedvezményes honosítás lejáratására tett kísérletként értékelték, és többször is nyomatékosan kijelentették, hogy a legszigorúbb államigazgatási ellenőrzés mellett, és szükség esetén rendőrségi és titkosszolgálati kontrollal történik a kérvények elbírálása.

Így buktatták le tavaly azt a három ukrán állampolgárt is, akik hamis okmányok felhasználásával próbáltak magyar állampolgársághoz jutni. Az érintettek először saját nevükön próbálkoztak a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Gulács polgármesteri hivatalában, ám egyikük sem felelt meg a törvényi feltételeknek, ezért később hamis okmányokkal próbáltak újra magyar állampolgárságot szerezni. A három ukránt végül az ünnepélyes eskütételről vitték el a rendőrök. Az ügyben a polgármester, a jegyző és egy ügyintéző felelőssége is felvetődött.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.