A Helsinki Bizottság bepereli a Fideszt

Mindezt azért, mert a kormánypárt felszólította a szervezetet, hogy fejezze be a hazudozást a bevándorlással kapcsolatban.

2015. 05. 22. 13:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Helsinki Bizottság elfogadhatatlan stílusúnak nevezte a Fidesz ma délelőtti közleményét. A kormánypárt korábban azt írta, hogy a szervezet a bevándorláshoz kapcsolódó fekete-fehér adatokat is próbálja meghamisítani. A Fidesz egyúttal felszólította a Helsinki Bizottságot, hogy fejezze be a hazudozást, és legalább egy ilyen fontos és súlyos kérdésben ne a zsebeik Soros György pénzével való kitömésével legyenek elfoglalva.

Mint a Fidesz közleményében jelzi, a tény az, hogy 2014-ben a menedékkérők négyötöde, mintegy 35 ezer ember nem háborús övezetből érkezett Magyarországra, tehát megélhetési bevándorló volt. Idén májusig a menedékkérők 17,3 százaléka érkezett háborús övezetből, vagyis az illegális határátlépők nagy többsége nem politikai menekült.

Erre reagált a Helsinki Bizottság ma délutáni közleményében, melyben azt írja, hogy a sötét időket idéző Fidesz-kommünikében hamis állítások olvashatók, „a valótlan és gyalázkodó kitételekért pedig bíróságon veszünk elégtételt”. A Helsinki Bizottság az ATV egy korábbi adására hivatkozott, melyben elhangzott, hogy „az idei menedékkérők háromnegyede nem gazdasági okokból menekült el háborús övezetekből, hanem életveszély miatt”. Mint írják az említett adás vége felé egy ábra látható, amely szerint a 2015-ben ideérkezett menedékkérők 75 százaléka volt afgán, szíriai és iraki, forrásként pedig a Helsinki Bizottság szerepel. „Mi azonban ilyet sohasem mondtunk – sem az ATV-nek, sem másnak” – írja közleményében a bizottság.

A szervezet továbbra is azt állítja, hogy míg 2015 első két hónapjában valóban a Koszovóból érkezők adták a menedékkérők túlnyomó részét, márciustól kezdve a koszovói migráció a töredékére csökkent, és az utóbbi időszakban háborús és egyéb válságövezetekből érkezik a menedékkérők túlnyomó többsége. A kérelmezőknek a hivatalos statisztikák szerint márciusban 65, áprilisban pedig 70 százaléka Afganisztánból, Szíriából vagy Irakból származik.

Helsinki Bizottság szerint a Fidesz közleménye szégyentelenül manipulálja a statisztikákat, amikor azt állítja, hogy 2014-ben a kérelmezők 80 százaléka nem háborús övezetből jött. A szervezet az Eurostat adataira hivatkozik, melyből szerintük világosan kiderül, hogy tavaly a Magyarországon menedékjogért folyamodók 21 százaléka Afganisztánból, 16 százaléka Szíriából, 2 százaléka Palesztinából és 1 százaléka Irakból érkezett, ami összességében 40 százalék.

Megjegyzik, hogy vitatható, hogy Afganisztán háborús övezetnek minősül-e, de ahhoz nem fér kétség, hogy az ottani súlyos belső fegyveres konfliktus elől menekülőket megélhetési bevándorlónak minősíteni cinikus és embertelen dolog.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.