A trafikokra utaznak a rablók

Sokszoros a különbség a dohányboltokat és a más üzleteket ért támadások számában.

2015. 05. 08. 4:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Különböző forrásból származó adatok összevetése alapján 2015-ben több mint negyvenszer nagyobb az esélye, hogy egy trafikot ér rablótámadás, mint bármilyen más boltot – írta csütörtökön a Vs.hu. Elemzésük szerint idén az első negyedévben a nem dohányárut értékesítő üzletek (csaknem 130 ezer ilyen van Magyarországon) közül minden 170.-ben történt bűncselekmény, míg a 6300-at meghaladó trafikból minden 67.-ben. – Az elmúlt egy évben csaknem kétszer akkora volt az esélye, hogy egy nemzeti dohányboltban valamilyen bűncselekményt követnek el, és ez a mutató idén már két és félszeres. A rablások és az elárusítóhelyiségek számának összehasonlítása alapján ma minden 371. trafikra jut egy rablás. Ez az adat más terméket árusító üzletre vetítve több mint 44-szeres különbséget mutat – írta a portál rendőrségi, dohánykereskedelmi, valamint hivatalos statisztikai adatokra hivatkozva.

Az ORFK kérésünkre a nemzeti dohányboltok 2013. júliusi működése óta 2015. áprilisig 800-nál is több bűncselekmény adatait részletezte. Az elkövetők félezer esetben loptak és 142 alkalommal raboltak. A rendőröknek 39 rongálás, 36 garázdaság, 1-1 testi sértés és szeméremsértés, valamint 86 egyéb bűntett miatt kellett eljárniuk.

Emlékezetes, idén április 22-én Kaposváron egy dohánybolt alkalmazottját, egy 20 éves lányt 22 ezer forintos bevétel megszerzéséért ölték meg több késszúrással. Az ügyben mind többen kezdeményezték a trafikok elsötétítésének a megszüntetését.

Lázár János kancelláriaminiszter akkor úgy nyilatkozott: „Ha a rendőrség ok-okozati összefüggést vél felfedezni az elkövetett gyilkosság vagy az üzlet, az épület körülményei között, akkor készek vagyunk bármilyen felülvizsgálatra”. Később Giró-Szász András államtitkár azt mondta: „Azért tűnik úgy, hogy a trafikokban több bűncselekmény történik, mert sok dohánybolt van az országban.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.