Árvíz: most pedig a Duna következik

Elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Duna felső szakaszán, Nagybajcsnál – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője vasárnap az MTI-vel.

2015. 05. 24. 12:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Siklós Gabriella az MTI-nek vasárnap megküldött közleményében azt írta, Nagybajcsnál a tetőzés hétfő reggelre várható, a vízállás rövid időre kismértékben meghaladhatja a másodfokú készültségi szintet.

Hozzátette: a vízállás Komáromnál hétfő késő estére elérheti és kismértékben meghaladhatja az elsőfokú készültség szintjét. Esztergomnál a vízállás valószínűleg csak megközelíti az elsőfokot – ismertette.

A szóvivő tájékoztatása szerint a Mura – amelynek magyarországi szakaszán elsőfokú árvízvédelmi készültség van – szombaton egész nap egyenletesen áradt, és vasárnap is további mintegy félméteres áradás várható.

Letenyénél a tetőzés vasárnap éjjelre a másodfokot megközelítő vízállással várható – jelezte.

Siklós Gabriella azt írta, a Rába Szentgotthárdnál szombaton tetőzött, míg Körmend térségében tetőzéshez közeli állapotban van a folyó, és az elsőfokú árvízvédelmi készültséget meghaladja a vízállás. Sárvárnál árvízvédelmi fokozat alatti vízállással tetőzik a folyó – közölte.

A Répce vízállása Répcelaknál várhatóan nem közelíti meg az elsőfokú készültségi szintet. A szóvivő szerint kisebb völgyi elöntések előfordultak a Répce-völgyben.

Az OVF szóvivője közölte, a Dráván is várható árhullám, Drávaszabolcsnál kedd reggel rendelhetik el az elsőfokú készültséget.

Hozzátette: a Lajtán a vízállás Mosonmagyaróvárnál vasárnap éjjelre meghaladhatja az elsőfokú készültség szintjét, a tetőzés hétfő reggelre várható a másodfokot csak megközelítő szinten.

Siklós Gabriella azt írta, a Sajón az előrejelzések szerint szintén kedden várható az elsőfokú árvízvédelmi készültség elrendelése.

Kitért arra, hogy a Rába és a Mura vízgyűjtőin az elmúlt 24 órában 10-25 milliméter eső esett. Az elmúlt 24 órában a Duna bajorországi vízgyűjtőjén sokfelé mértek 10 milliméter feletti, helyenként 20-30 milliméter csapadékot – közölte.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.