Átszállítják az azbesztet

A várpalotaiak tiltakoznak a veszélyes anyag elhelyezése miatt.

Munkatársunktól
2015. 05. 16. 6:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Félreálltak a körülbelül egy tucat tiltakozó miatt tegnap az inotai hulladéklerakó előtt az első teherautók, amelyek a Zagyvaszántóról érkező 33 ezer tonnányi azbeszttartalmú veszélyes anyag szállítását kezdték meg. A tüntetők között volt Galambos István, a Jobbik helyi önkormányzati képviselője is, aki lapunknak elmondta, azért tiltakoznak, mert a lakosságot semmilyen formában nem tájékoztatták az eljárásról, ráadásul csütörtökön a település egyhangúlag úgy döntött, hogy elutasítják a hulladék elhelyezését.

Elmondta, a demonstráció miatt a rendőrség is a helyszínre érkezett, és figyelmeztették őket, hogy nem akadályozhatják a teherautókat, de a véleményüket kinyilváníthatják. A képviselő közölte azt is, Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, a térség országgyűlési képviselője ígéretet tett arra, hogy megpróbálja leállítani az azbeszttartalmú hulladék beszállítását, de azt nem mondta el, hogy ennek mennyi az átfutási ideje. – Mára politikai üggyé vált az inotai azbeszthulladék elhelyezése, amelyben a hatóságok lépéseit vitatják, annak ellenére, hogy jogszerűen jártak el – mondta tegnapi veszprémi sajtótájékoztatóján a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára.

Kovács Zoltán hangsúlyozta, a várpalotai polgármesteri hivatal március közepén megkapta a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség határozatban foglalt részletes tájékoztatását arról, hogy az inotai lerakóban szándékoznak elhelyezni a 33 ezer tonnányi azbeszttartalmú veszélyes anyagot. Az államtitkár szerint ha az ebben foglaltak problémát jelentenek a hivatalnak, azt jeleznie kellett volna az illetékeseknek, hogy a határozat április 7-i jogerőre emelkedéséig tisztázni lehessen az ügyet. Kovács Zoltán felhívta a figyelmet arra, nem érti, hogyan történhetett meg, hogy a város Fidesz–KDNP-s polgármestere, Talabér Márta nem tudott a határozatról. Kiemelte, a határozat minden fontos információt tartalmaz. Hozzátette, abból egyértelműen kiderül, hogy az elhelyezni szánt hulladék szigetelőanyagokat és azbesztet tartalmaz, összesen 22 708 köbméter (vagyis 33 ezer tonna – a szerk.) mennyiségben.

A határozat rögzíti azt is, hogy pontosan hol szándékoznak elhelyezni. Az államtitkár kifejtette, az inotai lerakó egyébként nyílt közbeszerzési eljárás keretében nyert, a legjobb ajánlat benyújtójaként. Hozzátette, az elmúlt időszak eseményeiből kitűnik, hogy a politikai pártok a hivatalokat kárhoztatják a pillanatnyi haszonszerzés miatt, de a zöldhatóság munkatársainak védelmében fontosnak tartja megjegyezni: az előírás szerint végezték a munkájukat. Kovács Zoltán hangsúlyozta: fontos, hogy ne politikai ügyként dőljön el a veszélyes hulladék elhelyezése, ezért folyamatosan dolgoznak a szakemberek azon, hogy megtalálják a megoldást a probléma megnyugtató rendezésére. Korábban Pajtók Gábor, a Heves Megyei Kormányhivatal vezetője úgy tájékoztatott, az összegyűjtött hulladékot zsákokban, leponyvázott járműveken szállítják el az inotai deponálóba, ahol hermetikusan elzárják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.