Az önkormányzat panasszal élt a megszüntetett nyomozás miatt

Több fővárosi büntetőügyben is döntöttek a napokban a nyomozó hatóságok.

2015. 05. 02. 5:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bizonyítottság hiányában megszüntette a BRFK a VI. kerületi önkormányzatnál kötött megbízási szerződések ügyében hűtlen kezelés miatt indult nyomozást – közölte lapunkkal Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség sajtószóvivője. Ezzel több mint három éven át tartó büntetőeljárás ért véget a felelősségre vonás lehetősége nélkül. Pedig a becslések szerint a Terézváros 2002 és 2010 közötti MSZP–SZDSZ-es vezetése által kötött szerződések nem teljesítése, illetve el nem végzett és szükségtelen munkák kifizetése sok tíz millió forintos kárt okozhatott a kerületnek.

– Azonnal panaszt nyújtottunk be a megszüntető határozat ellen – közölte lapunk kérdésére Gila Pál, Terézváros jogi képviselője, aki szerint elfogadhatatlan, ha a nyomozók nem találták meg a csatolt bizonyítékokat. Emlékezetes: az ügyvéd 2012 januárjában tett feljelentést az időközben elhunyt volt szocialista polgármester, Verók István idején kötött többtucatnyi tanácsadói és megbízási szerződés miatt. Az egy hónapon belül elrendelt nyomozást követően Gila Pál lapunknak elmondta: több mint fél éven át tartott a belső vizsgálat. Több esetben nyomát sem találták az elvégzett munkának, a megbízások gyakran az önkormányzatnál is ellátott feladatra vonatkoztak.

Megtudtuk, tavaly október óta az ügyészek sem tudták eldönteni, mi legyen a további terézvárosi ingatlanügyekben tett rendőrségi vádemelési javaslattal. Ennek alapján csaknem kétmilliárd forintos vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel vádolhatnák meg Terézváros volt MSZP–SZDSZ-es önkormányzati képviselőit további tíz ingatlan eladása miatt, de az érdemi intézkedés „folyamatban van”. A Fővárosi Törvényszéken kedden folytatódik az a büntetőper, amely két Andrássy úti palota értékesítése, együttesen 700 milliós károkozás miatt indult.

Budapest szíve

Nem érinti a jelenlegi városvezetést a Fővárosi Főügyészség márciusban indított vizsgálata az önkormányzat 2007-ben indított Budapest szíve programja ügyében – közölte lapunkkal Tarlós István. A főpolgármester szerint az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) jelentése alapján zajló eljárásban a fővárosi, illetve a belvárosi önkormányzat 2010 előtti vezetését vizsgálják. Ismeretes, öt éve a főpolgármester még az SZDSZ-es Demszky Gábor volt, az V. kerület polgármestere pedig a fideszes Rogán Antal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.