Az orvosok mint megélhetési bűnözők?

A kórházak, eleget téve a politikai elvárásoknak, gyakran jogszabályellenesen kénytelenek eljárni.

2015. 05. 29. 7:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Rezidens Szövetség támogatásáról biztosítja azon értékmutató személyeket és szervezeteket, amelyek aggodalmuknak adtak hangot a 2016-os költségvetés tervezett egészségügyi kiadásait látva – olvasható a szervezet szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében. Mint írják: nem győzik eléggé hangsúlyozni, hogy érdemi forrásbővítés nélkül nem látják biztosítottnak a betegek biztonságos ellátását és a megfelelő mértékű munkabérek előteremtését.

A Magyar Rezidens Szövetség nem vitatja azt a szemléletet, hogy lehetne a kórházstruktúrát hatékonyabban is működtetni. Támogatnak minden olyan intézkedést, ami a forráselosztás hatékonyságát, a jogszabályok betartását, a rendszer tisztulását segíti elő. Közleményük szerint nap mint nap ők is szembesülnek azzal, hogy a kórházak, eleget téve a politikai elvárásoknak, gyakran jogszabályellenesen kénytelenek eljárni. „Gyakran olyan feladatkörök ellátására utasítják az orvos kollégákat és a szakdolgozókat, amelyek a betegek biztonságát és a szakorvosképzés minőségét is veszélyeztetik” – írják.

A rezidensszövetség bízik abban, hogy a kormányzat kiemelt céljai között szerepel a biztonságos betegellátáshoz szükséges jövő évi forrás megteremtése. Tettre készen várják a lehetőségét „az új, tiszta, átlátható, hazugság- és hálapénzmentes egészségügy építésének, amelyben tisztességben lehet gyógyulni és gyógyítani, és amely nem kárhoztatja az orvosokat megélhetési bűnözőkké”.

A rezidensek szeretnének kötelességüknek itthon eleget tenni, de úgy vélik, jelenleg ehhez nem biztosítottak a feltételek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.