Balog: A kormány elkötelezett a romák integrált oktatása mellett

Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter szerint a kormány továbbra is elkötelezett a romák integrált oktatása mellett, az ezzel kapcsolatos javaslatokat az antiszegregációs kerekasztal ülésein vitatják meg – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkársága.

2015. 05. 14. 19:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kerekasztal csütörtöki ülésén Balog Zoltán hangsúlyozta, hogy a szegregáció nem tűrhető és a kormány továbbra is elkötelezett a romák integrált oktatása mellett. A különböző helyzeteteket különböző megoldással lehet kezelni, ezeknek a javaslatoknak a megvitatása pedig továbbra is az antiszegregációs kerekasztal ülésein történik – olvasható a közleményben.

Balog Zoltán kijelentette: a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) sohasem támogatta, hogy Piliscsabán „újrainduljon a már bezárt iskola, semmilyen olyan pedagógiai program nincs, ami ezt indokolná; továbbra sem engedélyezi újabb »cigány osztály« indítását”.

Felidézték: a kerekasztal 2013-ban az emberi erőforrások miniszterének kezdeményezésére jött létre és a kormány felkérésére különböző oktatási helyzeteket megvizsgálva tesz javaslatot a szegregáció felszámolására.

A közleményben a testület eredményei közé sorolták a köznevelésről szóló törvény erre vonatkozó kiegészítését, a Klik megyei antiszegregációs referenseinek munkába állítását, valamint az antiszegregációs munkacsoport a méltányos oktatásért megalakítását. A Nemzeti társadalmi felzárkózási stratégia 2011-es elfogadása óta a felzárkózáspolitika az érintettek bevonására épül a korábbi dogmatikus jogvédelem helyett – tették hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.