BKV-sztrájk jöhet a nyáron

Nincsenek megelégedve a dolgozók a vállalat által ajánlott béremelés mértékével. A BKV szerint a végsőkig elmentek.

2015. 05. 19. 14:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közleményükben azt írják, hogy hónapok óta tartó sikertelen bértárgyalások után a BKV vezetése április elsejétől érvényes 2,4 százalékos bérajánlatot tett, s mindössze huszonnégy óra gondolkodási, egyeztetési időt adott a szakszervezeteknek.

Nemes Gábor, az EKSZ elnöke kifejezetten méltatlannak, sőt megalázónak tartja a helyzetet. A szakszervezetieket az is felháborította, hogy a BKV szerint a 2,4 százalék is csak akkor teljesül, ha a pénzügyi fedezete megteremthető és az ennek megfelelően a módosított üzleti tervet jóváhagyják.

Az EKSZ vezetője leszögezte: a BKV-s szakszervezetek egységesen az országos átlagot, a 3-4 százalék közötti mértéket tartják elfogadhatónak, s az éves kafetériakeretre ajánlott 135 ezer forintot is keveslik, legalább 180-200 ezer forintot követelnek.

A BKV-nál megkezdődött a sztrájk előkészítése, a Vs.hu arról írt, hogy az érintettek június 11-én és 12-én nem veszik fel a munkát.

A vállalat vezetése értetlenül áll a sztrájkbejelentés előtt, hiszen mindent megtett annak érdekében, hogy elfogadható ajánlatot tegyen a béremelésre. Mint közölték, a korábbi 0 százalékról jelentős elmozdulás történt, hiszen a béremelési tárgyalások 2,4 százalékos béremelési, továbbá bruttó 135 000 forint/fő/év kafetériajavaslattal zárultak. Ez az ajánlat azonos a Volán vállalatoknál végrehajtott alapbéremeléssel.

Úgy vélik, a tárgyalásokon részt vevő érdekvédelmi szervezeteknek is belátással kell lenniük, hogy a realitás talaján maradva, a társaság anyagi helyzetének mérlegelésével fogalmazzák meg igényeiket, és ne hajszolják bele a munkatársakat értelmetlen elégedetlenségbe és sztrájkfenyegetésbe, miközben jó néhány vállalatnál semmilyen bérfejlesztés nem történt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.