Budapest kreativitásának forrása a multikulturalitás

A Kreatív Európa program kétnapos, Duna-régiós konferenciáján Navracsics Tibor és Prőhle Gergely mondott beszédet.

2015. 05. 28. 11:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kreatív Európa program kétnapos, Duna-régiós konferenciájának megnyitóján az uniós biztos kiemelte: a kulturális szektor nemcsak ösztönzi a kreativitást, hanem munkahelyeket teremt, segíti a gazdasági növekedést, támogatja az innovációt és hozzájárul az életszínvonal növeléséhez. Mivel a kulturális szektor serkenti a kreativitást és az innovációt minden gazdasági szektorban, érdemes nagy hangsúlyt helyezni rá – vélekedett.

Navracsics Tibor a kulturális örökség megőrzéséről szólva kifejtette: a Duna-régióban lehetőség nyílik az új megközelítések alkalmazására ebben a tekintetben, mivel a térség egyedülálló kombinációja a különböző országoknak, ezt ki kellene használni.

A Kreatív Európa uniós programmal kapcsolatban a biztos megjegyezte: ennek révén hatékonyan támogathatják az európai kreativitást és innovációt. Prőhle Gergely, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára hangsúlyozta: fontos kihasználni a Közép-Európa multikulturális, sokszínű hátterében rejlő lehetőségeket.

Arra is kitért, hogy Budapest a különböző etnikai gyökereinek köszönhetően a kreativitás valódi forrása, a város fontos pozíciót tölt be a térségben. Úgy vélte, állandó feladatot jelent az itteni multikulturális hagyomány fenntartása, ápolása.

A helyettes államtitkár kijelentette: a multikulturalizmus azért érték, mert fontos forrása a kreativitásnak, a kreativitás pedig ösztönzi a gazdasági növekedést. Meg kell válaszolni azt a kérdést, hogy miként lehet kihasználni a multikulturalizmusban, a kulturális sokszínűség által kínált lehetőségeket – mondta.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes arról beszélt, hogy az elmúlt években nagy változáson ment át Budapest, többé már nem egy posztkommunista város, hanem a kulturális kincseit előtérbe helyező, élhető, szerethető, vonzó nagyváros. Hozzátette: fontos a magyar főváros kulturális identitása, amelyet minden magyar oszt.

A főpolgármester-helyettes szerint lényeges, hogy más városoktól is tanuljanak, tájékozódjanak a máshol zajló, sikeres programokról, mert így könnyebben elérhető az a cél, hogy a minél magasabb elvárásoknak is megfeleljen Budapest.

Az Európai Unió által életre hívott Kreatív Európa program célja az európai kulturális sokszínűség megőrzése, a kulturális és kreatív ágazatok versenyképességének növelése.

A program keretében 2014 és 2020 között kulturális projektek megvalósítására 454,8 millió euró áll rendelkezésre. A csütörtökön kezdődött kétnapos budapesti konferencia célja a régió szerepének erősítése a Kreatív Európa programban új partnerségek létrejöttének segítésével.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.