Csődbe viheti az állam a BKV-t

Negyedével csökkenne a központi támogatás.

2015. 05. 15. 4:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem tekintem véglegesnek az Országgyűléshez benyújtott 2016-os állami költségvetési javaslatot, a BKV támogatásának csökkentését – jelentette ki lapunknak Tarlós István (Fidesz–KDNP). A főpolgármester megerősítette, drasztikus lehet a budapesti járatritkítás, s nemcsak a buszokon, de a teljes kötött pályás hálózaton.

Mint a büdzsé javaslatából kiderült: a fővárosi önkormányzat kötelező feladatának, a közösségi közlekedés működtetésének a támogatására jövőre az idei és a tavalyi 24 milliárd forint helyett csak 18 milliárd jut. A BKV 2015-ös működéséből így is 15 milliárd forint hiányzik, így ha csak ezt vesszük alapul, az elvonás már meghaladja a központi költségvetésből nyújtott támogatás összegét. A büdzsé nem tartalmazza a 4-es metró beindításához, az első évi működéshez tavaly ugyancsak állami forrásokból adott támogatást sem.

A fővárosi tulajdonosi bizottság tegnap tárgyalta a fővárosi cégek, így a BKV tavalyi beszámolóját és üzleti tervét. A Fővárosi Közgyűlés május 27-re tervezett ülésére készült dokumentumok szerint a BKV 120 milliárd forintot is meghaladó közpénzből, a járművekkel, az eszközállománnyal együtt több mint 675 milliárdnyi vagyonnal gazdálkodik. A közlekedési társaság 2014-et több mint hárommilliárdos üzemi nyereséggel zárta.

Ez került most veszélybe, bár Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdán, a költségvetési javaslat benyújtásakor azt mondta: arra törekednek, hogy megoldják a BKV finanszírozási kérdéseit a következő évben. Csakhogy ezek az ígéretek 2010 óta rendre elhangzanak. Az elmúlt öt évben mindig segített a kormány, s az időközben kipótolt állami forrásokkal elkerülhető volt a BKV csődje. Varga Mihály kizárólag ezért beszélhetett a fővárosi tömegközlekedés évi 50 milliárdos támogatásról.

Egyes sajtóhírek szerint a BKV 52,3 milliárdos adósságát is jövőre veszi át az állam, ezzel szemben ez a pénz valójában a 2015-ös költségvetést terheli.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.