Elhunyt Kristóf Attila, lapunk főmunkatársa

Hosszú betegség után tegnap elhunyt Kristóf Attila, a Magyar Nemzet legendás újságírója, aki mintegy 55 esztendőt töltött a lapnál.

Pethő Tibor
2015. 05. 18. 9:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

1938. április 12-én született a Győr-Moson-Sopron megyei Csikvándon, a középiskola elvégzése után az ELTE magyar–újságírás szakán szerzett diplomát.

Korán felfigyeltek képességeire, így kerülhetett 1960 derekán gyakornokként a Magyar Nemzet szerkesztőségébe. Írói tehetségének igazi felfedezője, gyorsan felfelé ívelő pályájának elindítója a lap akkori főszerkesztője, Mihályfi Ernő volt. Riportjai, kritikái, interjúi hamar ismertté tették a nevét az újságolvasó közönség előtt.

Olyan legendás cikkek fűződnek a nevéhez, mint a dorozsmai cigánytelepről szóló szociografikus sorozat, a Baróti Gézával és Ruffy Péterrel közösen jegyzett, szinte hetente napvilágot látó, a korabeli magyar sajtóban páratlan A fekete Malibu nyomában, vagy az utolsó negyedszázadban írt Én nem tudom című tárcái.

Első, H. Barta Lajossal közös riportkönyve, Az országból jelentjük (1967) után egymás után jelentek meg regényei (Pléhkrisztus, A ház, Bikkmakk, Oidipusz körbejár, Ábrahám, Isten barátja, A sátán nyelve), krimijei (A menyét éjszakája, A feledékeny gyilkos, A csónakázó gyilkos, A sátán tanítványai, Egy év a konok zsarukkal).

Időközben a Magyar Nemzet vezető munkatársa lett, előbb főmunkatárs, majd főszerkesztő-helyettes, 1996 és 2000 között pedig az újság szerkesztőbizottságának elnöke.

Az utolsó pillanatig dolgozott, csupán a halál ütötte ki kezéből a tollat. Kristóf Attilát a Magyar Nemzet szerkesztősége saját halottjának tekinti. Temetéséről később intézkednek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.