Előzetesben a Hungária Értékpapír vezére

A Pest Megyei Főügyészség kezdeményezte a férfi előzetes letartóztatását.

2015. 05. 21. 15:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyugyi Csilla közölte: a nyomozás adatai alapján a Hungária Értékpapír Zrt. operatív igazgatójának utasítására több önkormányzat rájuk bízott pénzét nem az ügyleti felhatalmazás és a pénzügyi szabályok szerint használta a cég. Ez azt jelenti, hogy az érintett önkormányzatokkal – közöttük Százhalombatta és Fót – megbeszéltekkel szemben diszkontkincstárjegyek és állampapírok vásárlása helyett a Hungária Értékpapír Zrt. érdekeltségébe tartozó cégek által kibocsátott kötvényekre fordították a rájuk bízott összegeket – magyarázta a szóvivő.

Százhalombatta vagyonát 2,2 milliárd, Fótét 1 milliárd, míg egy nonprofit kft.-ét 660 millió forinttal csökkentették ezek a műveletek.

A háromrendbeli, különösen jelentős értékre elkövetett sikkasztás bűntettével gyanúsított operatív igazgató esetében a főügyészség álláspontja szerint csak az előzetes letartóztatás elrendelésével biztosítható a férfi jelenléte az egyes eljárási cselekményeknél. A kényszerintézkedés mellett szól a kiszabható büntetés súlyossága, illetve az, hogy szabadlábon hagyása esetén az ügyben kihallgatottakkal fennálló ismeretsége miatt a tanúk befolyásolásával megnehezítené, illetve veszélyeztetné a bizonyítást – mondta Gyugyi Csilla.

A Budakörnyéki Járásbíróság időközben harminc napra előzetes letartóztatásba helyezte csütörtök délután M. Ádámot, a Hungária Értékpapír Zrt. operatív igazgatóját - közölte a bíróság szóvivője az MTI-vel. Koszta János tájékoztatása szerint a kényszerintézkedés a Pest Megyei Főügyészség indítványa alapján történt három rendbeli, különösen jelentős értékre elkövetett sikkasztás bűntettének alapos gyanúja miatt.

A szóvivő elmondta: a rendelkezésre álló bizonyítékok szerint M. Ádám – aki 2001 óta dolgozott a cégnél, és 2011 óta töltötte be az operatív igazgatói posztot – vezetői minőségében rendszeres kapcsolatot tartott fenn Százhalombatta és Fót önkormányzatával, illetve a fővárosi székhelyű TIG Tartalékgazdálkodási Nonprofit Kft.-vel, és befektetési ajánlatokat tett nekik. Noha az érintettek diszkontkincstárjegy, illetve állampapír vásárlására adtak megbízást a Hungáriának, a cég vagy eleget sem tett a megbízásoknak, vagy később kivezették, és a Hungária cégcsoport tagjai által kibocsátott kötvényekkel pótolták a papírokat - magyarázta a szóvivő.

Hozzátette: mint utóbb kiderült, a két önkormányzat és a nonprofit kft. sem tudott a tranzakciókról, s már csak azért sem fogtak gyanút, mert valótlan egyenlegközlőket juttatott el hozzájuk a Hungária Értékpapír Zrt.

A brókerbotránnyal összefüggésben a Hungária Értékpapír Zrt. vezetői, illetve dolgozói közül jelenleg két gyanúsított előzetes letartóztatásban, egy házi őrizetben van, egy pedig lakhelyelhagyási tilalom hatálya alatt áll.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.