Felszámolnák a Kun-Mediátort

A cégnyilvántartásra vonatkozó előírások szigorítását javasolja egy ügyvéd.

Markotay Csaba
2015. 05. 19. 5:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kun-Mediátor Kft. vezetője, a szökésben lévő Dobrai Sándorné a jelenlegi adatok szerint csaknem ezer embert károsított meg piramisjátékra hasonlító módszerrel, a kár meghaladhatja a 10 milliárd forintot. A felszámolásra azért van szükség, mert most nincs kivel tárgyalni, a cégvezető szökésben van, ám ha a felszámoló „veszi át a hatalmat” a társaságnál, akkor lesz kivel egyeztetni, és ő ki tud majd állítani igazolásokat a követelésekről.

Az ügyvéd arról is beszámolt, hogy csütörtökön akarja átadni az államfőnek, a miniszterelnöknek, illetőleg a parlamenti pártok frakcióvezetőinek azt a javaslatot, amelyben a cégnyilvántartásra vonatkozó előírások szigorítását, újragondolását javasolja. Az ügyvéd lapunknak korábban úgy fogalmazott: nagyjából 2003 óta jelentős banki és állami felelősség van abban, hogy sok milliárddal megkárosíthatta az ügyfeleket a hivatalosan főleg utaztatással foglalkozó cég.

A bankok felelőssége azért vetődhet fel, mert a feltételezések szerint jóval nagyobb pénzek fordultak meg a vállalat számláin, mint amit az utazási irodai tevékenység indokolt volna. Ennek szerinte fel kellett volna tűnnie. Az állami felelősség pedig azért jöhet szóba, mert a cégnyilvántartásban, s a cégkivonatokon egyrészt tetszőleges számú tevékenységi kört fel lehet sorolni, ami átláthatatlanná teszi a rendszert, másrészt olyan tevékenység is szerepelhet ott, amelyhez szükség lenne engedélyre, csak éppen a cég azt nem kapta meg.

Példaként a pénzügyi szolgáltatói, illetőleg a brókeri tevékenységet említette, amelyre a Kun-Mediátornak nem volt engedélye, pedig ezek is szerepeltek a cég tevékenységi körei között, nem csak a pénzváltás. Sok károsult pedig úgy nyilatkozott, hogy ez tévesztette meg őket, és ez alapján hitték, jó helyen van a pénzük – fogalmazott az ügyvéd. Eddig 400-500 károsult tett feljelentést, de a pórul járt emberek száma ezer körüli lehet. A rendőrség több házkutatást tartott és iratokat is lefoglalt, de gyanúsítottként még nem hallgattak ki senkit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.