Körmendnél elsőfokú az árvízi készültség, Nagybajcsnál is elrendelik

A Duna Ausztriában napok óta árad, rengeteg eső esett.

2015. 05. 24. 9:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Siklós Gabriella elmondta, hogy Körmendnél már órák óta nem nőtt a vízállás, vagyis tetőzött, de elég sokáig nagyon magas vízszintre kell számítani.

Beszámolt arról is, hogy a Mura felső szakaszán elsőfokú árvízvédelmi készültség van. A vízállás megközelítheti, esetleg meghaladhatja a másodfokú védekezés elrendeléshez szükséges szintet a következő napokban.

Siklós Gabriella közölte, hogy a Duna az osztrák szakaszon napok óta árad, mert jelentős mennyiségű csapadék esett a bajorországi és az alsó-ausztriai vízgyűjtő területeken.

A felső-magyarországi szakaszon, Nagybajcsnál vasárnap délután már el kell rendelni az elsőfokú árvízvédelmi készültséget – közölte.

A szóvivő szerint valószínűleg Komáromnál is elrendelik az elsőfokú készültséget. Esztergomnál és Budapestnél a vízállás várhatóan nem éri el az elsőfokú árvízvédelmi készültség elrendeléséhez szükséges szintet.

Jelezte, hogy a Dráván is magas vízállásra kell számítani.

A Rába szentgotthárdi szakaszán szombat délelőtt rendelték el az elsőfokú árvízvédelmi készültséget. Gaál Róbert, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója ugyancsak az M1-en vasárnap reggel azt mondta, további 15-30 milliméter csapadék várható a Rába vízgyűjtő területén, ami növelni fogja az áradás mértékét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.