Kövér: A magyar modell lehetne a minimum

A házelnök szerint az európai országok többségében annyi jogosítványuk sincs a kisebbségeknek, mint a magyar Országgyűlésben.

2015. 05. 10. 7:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közmédia kezdeményezésére vasárnap a rádió- és televíziós csatornákon – a Dunán, a Duna Worldön, az M1-en, az M2-n, a Kossuth, a Petőfi és a Bartók rádióban – a Magyarországon élő 13 nemzetiség szokásait, hagyományait mutatják be.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke a Dunának adott interjújában jelezte, mindenképpen támogatja, hogy a közmédia egy évben legalább egyszer kiemelten foglalkozzon a Magyarországon élő nemzetiségekkel, ráirányítsa a figyelmet a tizenhárom nemzetiség kultúrájára. Kérdésre azt mondta, ha az Országgyűlésben lévő nemzetiségi szószólók vagy bizottságuk előterjeszt ilyen kezdeményezést, a parlamentben is lehet majd egy ilyen nap.

Kövér László kiemelte: a nemzetiségek parlamenti képviselete ügyében Magyarország két évtizeden keresztül volt alkotmányos mulasztásban, a kétharmados többség kellett ahhoz, hogy a képviselet megvalósuljon.
Elmondta, a szószólóság megszerzése gyakorlatilag automatikus volt, a tizenhárom nemzetiségből kilencnél ugyanakkor matematikailag eleve elérhetetlen volt az önálló, teljes értékű parlamenti képviselet megszerzése. A házelnök szerint túl rövid idő telt el ahhoz, hogy elemezni lehessen, bevált-e a jelenlegi rendszer.

A parlamentbe került szószólók még „próbálják kitaposni maguknak a nem járt ösvényt” – fogalmazott Kövér László, megjegyezve: a szószólók az elmúlt időszakban több kezdeményezéssel is éltek, és nemcsak nemzetiségi tárgyú törvényekben, hanem például a költségvetési törvénnyel kapcsolatban is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.