Lázár: Szükség van a nagyvárosok kiemelt támogatására

Júniusig születhet megállapodás a fejlesztésekről a megyei jogú városokkal.

2015. 05. 15. 14:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Megyei Jogú Városok Szövetségének kétnapos közgyűlését követő sajtótájékoztatón azt mondta: huszonöt éve nem volt példa arra, hogy az állam 1200 milliárd forintnyi forrás felhasználását és elosztását a megyei jogú városokra vagy a megyékre bízta volna. Ez azt jelenti, hogy a kabinet valódi partnerként tekint az önkormányzatokra, s nem kívánja gyámság alá helyezni őket – tette hozzá.

Lázár János jelezte, az egyeztetéseket és az esetleg szükséges korrekciókat követően megszülető megállapodások lehetővé teszik, hogy a települések megvalósítsák helyi gazdaságfejlesztési programjukat.

A megyei jogú városok jól gazdálkodtak az elmúlt évek fejlesztési forrásaival. Ezek a települések lehetnek, ahol jelentős munkahelyteremtés, gazdasági növekedés, életminőség-javulás valósul meg a következő hét esztendőben – húzta alá. Láthatóan szükség van a GDP jelentős részét előállító nagyvárosok kiemelt támogatására, újabb ipari, gazdasági területek létrehozására, a közúti infrastruktúra javítására és olyan – minden városban más és más – helyi értékteremtő program megvalósítására, amely hozzájárul a közösség a fejlődéséhez, fogalmazott Lázár János.

Szita Károly, Kaposvár polgármestere, az MJVSZ elnöke szerint a 2016-ra beterjesztett költségvetés biztosítja a megyei jogú városok számára a tervezhető működést és azt, hogy a következő esztendőt is hiány nélkül zárják.

A nagyvárosok polgármesterei örülnek annak, hogy a kormány még a nyári szünet előtt benyújtotta az országgyűlésnek a büdzsé tervezetét, hiszen az önkormányzatok számára fontos a kiszámíthatóság – mondta az elnök.

Az európai uniós források megadják a települések számára a lehetőséget gazdaságfejlesztési céljaik megvalósítására, hogy elérhetővé váljon, hogy „mindenki dolgozhasson, aki munkával akar kenyeret keresni” – hangsúlyozta a somogyi megyeszékhelyet több mint húsz éve irányító politikus.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.