Ma van a roma ellenállás napja

Több európai városban, köztük Budapesten is ma tartják a roma ellenállás napját.

2015. 05. 16. 13:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Tom Lantos Intézet közleménye szerint még kevéssé kutatott és ismert a romák ellenállásának története a második világháború idején. A legfigyelemreméltóbb ellenállási kísérlet 1944. május 16-án történt, amikor az Auschwitz-Birkenau területén lévő cigány láger rabjai fellázadtak az SS-tisztek ellen, akik gázkamrába akarták terelni őket. A lázadást követően a rabok felét más koncentrációs táborokba szállították, majd amikor a cigány lágert 1944. augusztus 3-ára virradó éjjel végül likvidálták, csaknem 3000 roma esett áldozatul.

Kiemelték: a cigányság második világháború alatti üldöztetése még mindig kevéssé ismert, pedig a romák a náci rendszer célpontjai voltak. Sokakat deportáltak, kizsákmányoltak, megöltek koncentrációs táborokban. A háború vége, azaz sok évtizede tart a küzdelem a roma népirtás hivatalos elismeréséért, a megemlékezésért, valamint a kompenzációért és kárpótlásért – tették hozzá.

A Tom Lantos Intézet – a Nemzetközi Holokauszt-emlékezési Szövetség támogatásával – a TernYpe Nemzetközi Roma Ifjúsági Hálózattal és a La Voix des Rroms párizsi civil szervezettel közösen kétéves kutatási projektet indított. Céljuk, hogy feltérképezzék és megismertessék a cigányok holokauszt idején tanúsított ellenállását, felhívják a figyelmet a genocídiumra, továbbá hivatalos megemlékezést kezdeményezzenek.

Szombat délután a nyolcadik kerületi Mátyás téren a Phiren Amenca roma ifjúsági, oktatási szervezet meghívására cigány repperek, költők, zenészek, valamint civil szervezetek és aktivisták várják az érdeklődőket a roma ellenállás napján.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.