Mikola: Oroszország destabilizálja a térséget

A NATO parlamenti közgyűlése szombaton kezdődött háromnapos tavaszi ülésszakának fő témája Oroszország, valamint a terrorizmus.

2015. 05. 17. 10:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közgyűlés háromnapos tavaszi ülésszakát szombattól tartják az Országházban, a testület politikai bizottsága vasárnap ülésezik. A tanácskozáson Mikola István kiemelte: az elmúlt másfél év drámai eseményei új helyzetet teremtettek, rendszeresek a provokatív fejlemények a NATO határainál és gyakori a minszki tűzszünet megsértése.

Úgy tűnik, Oroszország nem adta fel a törekvéseit a térség destabilizálására, az ukrán válság eszkalálására – mondta az államtitkár. Hozzátette: bár a szeparatisták támogatása elfogadhatatlan, nem lehet más lehetőség a válság megoldására, mint a tárgyalás.

Németh Zsolt (Fidesz), az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke hangsúlyozta: Magyarország az ukrán válság miatt közvetlenül tapasztalja, hogy megváltozott a biztonsági környezet. Jó a rosszban, hogy „a NATO visszatért” – értékelt.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke megbeszélést folytatott Michael Turnerrel, a NATO parlamenti közgyűlésének elnökével – közölte Szilágyi Zoltán, az Országgyűlés sajtófőnöke vasárnap az MTI-vel. A közlemény szerint a házelnök a találkozón Magyarország és a magyar Országgyűlés számára nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy 1995 és 2000 után immár harmadik alkalommal rendezheti meg a közgyűlés tavaszi ülésszakát.

Magyarország kiegyensúlyozott szövetségesi politikát folytat, és fontosnak tartja a mostani tanácskozáson megvitatandó kérdéseket – olvasható a tájékoztatásban. A NATO parlamenti közgyűlése szombaton kezdődött háromnapos tavaszi ülésszakának fő témája Oroszország, valamint a terrorizmus. Kövér László a magyar külpolitika egyik prioritásának nevezte az euroatlanti integrációt – tájékoztatott a sajtófőnök.

Magyarország mind a négy, a NATO-tagságra jelenleg pályázó ország – Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Macedónia és Grúzia – csatlakozási törekvéseit támogatja, mivel az Európai Unió és a NATO bővítése az európai stabilitást szolgálja – mondta Kövér László.

Balla Mihály (Fidesz) a közgyűlés magyar delegációjának vezetője egyéni képviselői indítványt nyújtott be a testület elnökségének; az előterjesztés szorgalmazza a bővítési folyamat napirenden tartását, a tagjelöltek további ösztönzését, valamint Montenegró meghívását a csatlakozási tárgyalások megkezdésére. Szilágyi Zoltán közlése szerint a nyitott kapuk politikájának jegyében Michael Turner üdvözölte a magyar indítványt és stratégiai jelentőségűnek nevezte Montenegró és a másik három ország csatlakozását.

A megbeszélésen Kövér László nagyon fontosnak nevezte a nemzetközi koalíció szerepvállalását a szélsőséges szunnita szervezet, az Iszlám Állam elleni küzdelemben és ezzel kapcsolatban kiemelte az Országgyűlés döntését, amelynek alapján a jövőben 110 magyar katona teljesít őrző-védő szolgálatot az iraki Erbílben.

Kövér László és Michael Turner találkozóján szóba kerültek a migrációs hullám okozta kihívások a mediterrán térségben és Magyarország szárazföldi határainál, továbbá az Ukrajnában kialakult, a 200 ezres kárpátaljai magyarságot is súlyosan érintő helyzet – olvasható a közleményben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.