Normafa: nagyon győztek az igenek

Érvénytelen a Normafa rendezéséről tartott népszavazás. A XII. kerületiek 27,6 százaléka voksolt, elsöprő többségben igennel, így a programot végrehajthatják.

2015. 05. 18. 5:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hivatalos eredményekről urnazárás után Pokorni Zoltán is beszámolt az Origo írása szerint. A polgármester kiemelkedően jó aránynak nevezte a 27,6 százalékos részvételt. Mint mondta, az összes szavazat 81 százaléka „igen”, 19 százaléka „nem”.

Pokorni Zoltán azt hangsúlyozta: a kerületben élők többsége egyetért az önkormányzat által kijelölt rendezéssel. A folyamat több évet vesz igénybe, de több munkálatot – például a padok, szemetesek, játszóterek és sétautak rendbetételét – már a következő hetekben megkezdik – tette hozzá.

Ahhoz, hogy a népszavazás érvényes legyen, a választók felének kellett volna urnához járulnia.

A választársa – hegyvidéki lakosként – elment Orbán Viktor kormányfő és Áder János köztársasági elnök is. A miniszterelnök a Zugligeti Általános Iskola előtt összegyűlt újságíróknak elárulta, hogy igennel szavazott, és Pokorni Zoltán munkáját méltatta.

Ezzel Orbán Viktor arra is utalt, hogy a XII. kerület polgármestere hétfőn Tüttő Kata, az MSZP és Komáromi Zoltán, az Együtt politikusával közösen tartott sajtótájékoztatót. Mindhárman arra kérték a helyieket, támogassák az önkormányzat fejlesztési terveit.

Az elmúlt tíz évben mindössze négy helyi népszavazás volt Budapesten, ezek közül pedig mindössze egy volt érvényes és eredményes. Utóbbi azonban a Margitsziget hovatartozásáról szólt, és összesen hárman voltak jogosultak a szavazásra.

A Normafáról szavazásra bocsátott önkormányzati határozat sokat szelídült az első tervek óta. Egyebek mellett azt tartalmazza, hogy a közlekedés szabályozása során a közösségi közlekedést részesítenék előnyben. Kezdeményezik, hogy a Normafa területén kívül kisebb közösségi parkolók létesüljenek. A határozat rögzíti a területen található, rossz műszaki állapotú, többnyire műemlékvédelem alatt álló épületek felújítását, új funkciók szerinti hasznosítását is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.