Online pénztárgépet az orvosoknak?

Fel kell hagynia az államnak a kis lépések politikájával az egészségügyben – véli Lantos Csaba.

2015. 05. 26. 9:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egészségügy jobbára még attól működik, hogy a közalkalmazott orvosok a kórházi munka után a lakásrendelőkben folytatják a praxist, és ezzel olyan keresetkiegészítéshez jutnak, amelyből úgy-ahogy meg tudnak élni – mondta a Népszabadságnak Lantos Csaba. A hazai egészségügy egyik legnagyobb befektetője szerint öt változás is elegendő lenne az egészségügyben ahhoz, hogy az ágazat átlendüljön a kis lépéses reformálgatás holtpontján.

Úgy véli, hogy a hiedelmekkel ellentétben a közkórházaknak nem a törvényesen működő nagyobb egészségügyi vállalkozások a versenytársai, hanem a feketén dolgozó lakásrendelők. A statisztikák szerint az orvosok mintegy 300 milliárdos nettó jövedelmének kevesebb mint a fele után fizetnek adót. A többi, mintegy 169 milliárd forint – a lakásrendelőkben megtermelt összeg (144 milliárd) és a hálapénz – nem adózik. Ráadásul ez a jövedelem is aránytalanul oszlik meg az orvosok között. Az államnak fel kellene hagynia a kis lépések politikájával az egészségügyben, ideje lenne venni egy mély levegőt – mondta Lantos –, és újra kellene indítani a rendszert.

Az üzletember szerint elsőként a magán-egészségügyi szolgáltatókra is ki kellene terjeszteni az online pénztárgépek használatát, jövőre ugyanis az a fura helyzet alakul majd ki, hogy az állatorvosokat kötelezik arra, a humán orvosokat azonban nem. Második lépésként szerinte meg kellene teremteni a lehetőségét annak, hogy a betegek kapjanak adó-visszatérítést, ha a magánszférában olyan szolgáltatást vesznek igénybe, amelyet az Országos Egészségbiztosítási Pénztár is finanszíroz az állami rendszerben. Szerinte ezzel az emberek kényszerítenék ki a rendszer legalizálását. Lantos szerint tarthatatlan, hogy egyes orvosok önkéntes segítői státuszban dolgozhatnak a kórházakban. Ők ugyanis nem alkalmazottjai a kórháznak – nem vonatkoznak rájuk a szabályok, a főigazgató nem utasíthatja őket –, róluk még a saját betegeik sem tudják, hogy fizetés nélkül, csak a hálapénzért végzik a munkájukat. Ingyen használhatják a kórház eszközeit, költséges vizsgálatokat generálhatnak, és mivel veszélyes munkát végeznek, kockázatot is jelentenek az intézménynek.

A szakember szerint a negyedik lépés az lehetne, ha az orvosok kikerülnének a közalkalmazotti státuszból, és az átlagnál előnyösebb adózási formát kínálnának nekik, így lehetne legalizálni a most még feketén szerzett jövedelmeket, és jelentősen tisztulhatna a piac. Lantos szerint az is hiba, hogy az állam költségvetési intézményi létbe kényszeríti a kórházait, miközben a működtetésük semmiben sem különbözik a vállalatokétól.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.