Óriási mecsetet építenének Budapesten?

A kőbányai önkormányzattal már tárgyalt is a török nagykövetség.

2015. 05. 15. 12:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mind ez idáig nem mutatták be hivatalosan a tervezett imahelyet, de a grandiózus tervekről szóló videó megtalálható a Türkiye Diyanet Vakfı nevű török szervezet Youtube-csatornáján.

Az Index – ahova vélhetően ugyanazt a levelet küldték el – felhívta rá a figyelmet, hogy a 11. kerületi önkormányzat korábban felajánlott egy telket az Iszlám Közösségnek mecset létesítésére a Budaörsi úton. Az épület terveit el is készítette Koós Miklós, az egyik legismertebb magyar építész-blogger, de végül nem valósítottak meg semmit belőle.

A videó háttere ügyében kerestük a török nagykövetséget és két budapesti mecsetet is, választ azonban eddig nem kaptunk.

A bemutatott videót itt tekintheti meg:

Sulok Zoltán, a Magyarországi Muszlimok Egyháza elnöke az Atv.hunak elmondta, hogy nincs közük a projekthez. Mint mondta, a tervezett beruházás a magyar és a török állam közötti megállapodás eredménye. Sulok nem tudta megmondani, hogy konkrétan hol épülhet meg a vallási központ.

A Hit Gyülekezetéhez közeli Vigyázó blog úgy értesült, hogy a mecsetet Kőbányára tervezik, a török nagykövet pedig már tárgyalt is a kerület polgármesterével. A kiszemelt helyszín, a Gyógyszergyár út és a Fehér út környéke – amely egy-két percre az Örs vezér terétől – azonban időközben védetté vált, mert a kormány a 2024-es olimpiai pályázathoz lekötötte.

Kovács Róbert, Kőbánya polgármestere az Indexnek annyit ismert el, hogy a török nagykövetség valóban érdeklődött a terület iránt – 2014 végén találkoztak személyesen –, a kérdéses terület azonban nem a kerület, hanem a főváros tulajdona. Szűcs-Somlyó Mária, a Fővárosi Önkormányzat kommunikációs igazgatója hétfőre ígért tájékoztatást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.