Orosz bírálat a szélsőjobb miatt

„Stabil támogatói bázisa van Magyarországon a szélsőjobboldali ideológiának.”

Munkatársainktól
2015. 05. 13. 8:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jelentés több kritikát megfogalmaz. Ezek egyike, hogy szerintük Magyarországra jellemző a Hitlert követő Horthy Miklós rezsimjének dicsőítése, itt megemlítik, hogy 2013-ban Horthy-szobrot avattak a fővárosi Szabadság téren. Azt a vádat is megfogalmazza az orosz külügy, hogy az alaptörvény preambuluma szerintük igyekszik elhallgatni hazánknak a II. világháborúban viselt felelősségét. Kritizálják azt is, hogy a kormány szervei nem monitorozzák a szisztematikusan előforduló gyűlölet-bűncselekményeket, a rendőrség pedig – a jelentés szerint – nem tudja felismerni az ilyen típusú jogsértéseket. Megemlítik az Alkotmánybíróság 2013-as döntését is, amely eltörölte a náci és kommunista jelképek tilalmát. (Az Országgyűlés egyébként ezt a kérdést később szabályozta.)

Az orosz külügy sorra veszi a legradikálisabb szervezeteket, mint a Vér és Becsületet, a Betyársereget vagy éppen a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalmat. Ez utóbbi kapcsán ugyanakkor azt is írják, hogy a jogi felelősségre vonás elkerülése érdekében átalakultak a sportok és patrióta mozgalmak hagyományait őrző szervezetté. A jelentés szerint ezen csoportoknak nincs jelentős társadalmi támogatottságuk.

Az orosz külügy említ pozitív lépéseket is az utóbbi időszakból, így például azt a parlamenti döntést, amely bűncselekménnyé minősítette a holokauszt tagadását. Kiemelik azt is, hogy büntetőjogilag is számon kérhetővé váltak a félelmet keltő szervezetek.

A Jobbik sajtószolgálata szerint „a jelentésben foglaltak tévedésből és tájékozatlanságból eredhetnek, annak stílusa és tartalma a nyugati, atlantista média hozzáállását és fogalomhasználatát idézi”. Közölték: a párt tiltakozni fog az orosz diplomáciai testületnél.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.