Pánik az MSZP-ben: gyors változást sürgetnek

Több szocialista politikus is aggódik, hogy ha nem lesz változás, a parlamenti küszöb környékére süllyedhet a párt – írja a keddi Népszava.

MNO
2015. 05. 26. 10:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Népszava információi szerint az utóbbi hetekben több szocialista is megfogalmazta, hogy nem látszik az MSZP, és ha ez így folytatódik, 2018-ra a parlamenti küszöb környékére süllyedhet a párt. Sokan azért aggódnak, ha nem dolgoznak ki megfelelő stratégiát, amivel visszaszerezhetik elvesztett választóikat, rövidesen a DK is megelőzheti a szocialistákat. Sokan elégedetlenek, mert nincsenek megfelelő szakpolitikusok, olyan programok, amelyek választékot kínálnak a Fidesz politikájával szemben. A Deák Ferenc Kör ezt kívánja pótolni, az MSZP-ben viszont nem mindenki nézi jó szemmel a csoport tevékenységét, amelyet mások mellett Lendvai Ildikó és Szekeres Imre neve fémjelez.

A szocialista politikusok többsége szerint a másik probléma az, hogy a kistelepüléseken alig van jelen az MSZP. Budapesten, ahol hagyományosan erősnek számított a párt, az alapszervezetek majdnem fele állítólag inkább papíron létezik csak, a tagság lemorzsolódott, vagy „hadra már nem fogható” idős emberekből áll – írja a lap.

Többen keserűen idézik, amit Paul Lendvai, az osztrák Der Standard publicistája korábban az ATV Egyenes beszéd című műsorában mondott. Lendvai – aki szerint nincs baloldali vagy liberális ellenzék – közölte, az egész szocialista vezetést elküldené „korkedvezményes nyugdíjba”, akkor talán valakikből, az egyetemistákból valahogyan kialakulna valami.

Sokan minden vezetőt lecserélnének, de állítólag a fővárosi szocialisták a párttanács legutóbbi ülésén kiálltak Tóbiás József, valamint a párt- és frakcióvezetés mellett. A Népszava szerint ugyanakkor vannak, akik még mindig Mesterházy Attilát látnák szívesen a képviselőcsoport élén, de talán Gőgös Zoltán elnökhelyettessel elégedettek a legtöbben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.