Péntektől lehet módosítani a tankönyvrendeléseken

Június 30-ig csupán 15 százalékban változatható meg az eredeti rendelés.

2015. 05. 15. 20:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Péntektől június 30-ig módosíthatnak a tankönyvfelelősök az április 30-ig leadott alaprendeléseken – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) köznevelési államtitkársága az MTI-vel. Emlékeztettek: az elmúlt két év tapasztalatai alapján több ponton is módosult az idei tankönyvellátás menete, és idén már több idő jutott a kiadványok megrendelésére. A folyamatok a tervezett ütemezés szerint haladnak.

A Könyvtárellátó Nonprofit (Kello) Kft. tankönyvrendelési felülete április 30-án zárult. 4222 iskola rendelt mintegy 3101 fajta könyvből, összesen 12 259 582 példányt. A rendelések leadása folyamatos volt, azokat a fenntartók jóváhagyásával rendelési határidőn belül lezárták – közölték.

Kitértek arra, hogy a megrendelt tankönyvek összértéke mintegy bruttó 12 milliárd 51 millió forint volt. Ez csaknem 1,4 milliárddal kevesebb a tavalyi alaprendelés összegénél. A megrendelt kiadványok darabszáma ugyanakkor 4 százalékkal emelkedett a 2014-es adatokhoz képest. A növekedés oka – írták – a tankönyvek árának jelentős csökkenése, amiben az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet meghatározó szerepén kívül más kiadók árcsökkentése is lényeges befolyásoló tényező volt.

A tankönyvfelelősök 2015. május 15. és június 30. között módosíthatják az április 30-ig leadott alaprendeléseiket a beiratkozások pontos számának és a könyvtárakban lévő tartós tankönyvek minőségének figyelembevételével. A módosítás az iskola által rendelt tankönyvek számát tekintve tankönyvenként legfeljebb 15 százalékban térhet el az eredeti rendeléstől.

A vonatkozó miniszteri rendelet alapján szintén június 30-ig kell a 4. évfolyamtól a normatív kedvezményben részesülő tanulók státuszát jelölni az online rendelési felületen.

Az alaprendelésben igényelt tankönyvek kiszállítása 2015. augusztus 3-ától augusztus 25-ig történik, az iskolákkal egyeztetett időpontban.

Megerősítették, hogy az idén nem lesz diákszintű csomagolás. A tanulói csomagok összeállítását a tankönyvfelelősök végzik, akiknek a díjazását ennek függvényében a Kello saját forrásaiból megháromszorozza ebben az évben. Ez nettó 300 forint juttatást jelent diákonként.

A diákok mintegy kétharmada, több mint nyolcszázezer tanuló kapja ősztől ingyenesen a tankönyvet.

A kedvezményben nem részesülőknek a tankönyvek teljes árát kell kiegyenlíteniük, de ebben is van változás az elmúlt évekhez képest: a fizetős diákok esetében nem küld a Kello előzetes díjbekérőt. A szülőknek csak a tankönyvek és az azzal egy időben történő számla és a csekk átvétele után kell fizetniük, legkésőbb 2015. szeptember 15-ig.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.