Pénzen vett lányok kálváriája

Ötezer forintért vette meg egy roma család azt a fiatal lányt, akit aztán nyolc évig kényszerítettek szexmunkára – állította a Magyar Nemzetnek a család egyik áldozata.

Buzna Viktor
2015. 05. 26. 8:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Épp elhagynánk a Tolna megyei Pincehely községet, amikor egy rendőrautó szegődik a nyomunkba. Igazoltatnak minket, s az intézkedés közben a biztos urak megerősítik a gyanúnkat: az ellenőrzés nem rutinszerű, valamelyik helyi lakos jelentett be minket. Miután iratainkat rendben találja, a rendőr elmondja: felesleges zokon venni a dolgot, „idegen személyek” miatt ugyanis rendszeresen érkeznek hozzájuk hívások. Pincehelyen sok a lopás, és a besurranó tolvajok is dolgoznak. – Megérthetik, hogy a helyiek bizalmatlanok

Az intézkedés előtt alig egy órával még a község egy presszójában beszélgettünk környékbeliekkel, a közelben lakó cigány családról kérdeztük őket. 2013 májusában hozzájuk vonultak ki a terrorelhárítók: a lapok akkor megírták, a família évek óta több nőt is prostitúcióra kényszerített, s mivel a helyi rendőrség gyanította, hogy a családnak fegyverei vannak, a fekete ruhásoktól kért erősítést. A rajtaütés során nem csak a kerítéssel és kiskorú veszélyeztetésével vádolt roma családot fogták el. A hatóságok kiszabadítottak egy fiatal lányt is, akit a vád szerint nyolc évig tartottak cselédsorban, miközben arra kényszerítették, hogy az út szélén árulja a testét.

Egy másik volt fogva tartott lányt sikerült megszólaltatnunk: őt az említett família tagja, bizonyos Sanyi mentette ki egy másik futtató markaiból. Csakhogy ennek ára volt: pénzt kellett keresnie, s a család már az ügyfelekről is gondoskodott. – Aztán terhes lettem, ezért leszálltak rólam – mondja Kata. Bár csak későn engedték el orvoshoz, pedig a gyerek az őt futtató Sanyitól fogant. Kisfia féléves volt, mikor pénzt lopott a családtól, amiből kifizetett egy védett házba vezető hosszabb utat. Kata szerint ő még szerencsés volt. Társát, akit a kommandósoknak kellett kiszabadítani – elmondása szerint –, ötezer forintért vette meg a család, s úgy bántak vele, mintha a kutyájuk volna. – Egy ház mögötti fészerbe dugták, és sokszor ok nélkül bántották – mondja, emlékei szerint nem csak a testét kellett árulnia: az önkormányzatnál vállalt közmunkájának bérét is elvették tőle. Szeretnénk erről beszélni a lánnyal, Kata azonban sajnos nem segít.

Közben megtaláljuk a terrorelhárítók videójáról megismert házat, s hamarosan megérkezik a család is. Sándor elmondja, képtelen hazugság, amit róla a lányok összehordanak. – Az egész egy gyerektartási perrel kezdődött – mondja, szerinte ugyanis Kata azért vádolja őt, mert ő igényt tartana közös gyerekükre. A lányok futtatásáról szó sem volt, s az sem igaz, hogy bárkit fogva tartottak volna. Bár a család nem tagadja, hogy a lány prostituált volt, ők azonban abból egy forintot sem láttak. Elmondja, szívességből fogadták be őket, s már csak azért is hazugság, amit állítanak, mert közmunkásként az önkormányzatnak dolgoztak.

– Fél évet ültünk a szekszárdi börtönben, azt ki fizeti meg nekünk? – méltatlankodik Sándor, s hozzáteszi: reméli, hogy a bíróság tisztességes ítéletet hoz majd. Ezért a férfi szembesítést követel, amihez azonban a kiszabadult lányok nem járulnak hozzá.  Az áldozatokat segítő Baptista Szeretetszolgálat emberkereskedelem-ellenes programjának vezetője, De Coll Ágnes lapunknak azt hangsúlyozza: a magyar jogszabályok miatt a sértett tanúvallomásán áll vagy bukik a tettesek elítélése. – Az áldozatok azonban nem tudnának józanul nyilatkozni, ha egy tárgyalóteremben lennének a tettesekkel – mondja De Coll, akik ezért kérték a bíróságot, hogy – miként arra a magyar jogszabályok lehetőséget adnak – külön hallgassák meg a lányokat.

Többszöri megkeresésükre azonban hivatalos válasz még nem érkezett – tájékoztat, ami azért is problémás, mert félve a család bosszújától, a június elsején esedékes tárgyaláson nem tudnak majd megjelenni. Elmondja, régóta próbálnak a tamási járásbíróságon érvényt szerezni az áldozatok jogainak: korábban már tűztek ki időpontot, a sértett lányok azonban akkor sem jelentek meg. A bíróság ezért ötvenezer forint bírságot szabott ki rájuk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.