Rés a rendszeren: így trükköznek a közalkalmazottakkal

Egyre elterjedtebb gyakorlat, hogy a kirúgott közalkalmazottakat közmunkásként, alacsonyabb bérezésért foglalkoztatják vissza.

MNO
2015. 05. 19. 11:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az LMP már korábban jelezte Balog Zoltán és Pintér Sándor minisztereknek, hogy az utóbbi hónapokban ugrásszerűen megnőtt a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) által alkalmazott közfoglalkoztatottak száma. Balog ezt követően vizsgálatot helyezett kilátásba, Pintér pedig a közmunkatörvényre hivatkozott, amely szerint olyan munkakört, amelynek ellátásához a jogszabályok közalkalmazotti jogviszonyt írnak elő, nem lehet közfoglalkoztatottakkal betölteni.

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke ezzel kapcsolatban a Lánchíd Rádióban akkor elmondta: az eljárással jelentős összegeket spórolnak meg az intézmények, hiszen a közmunkások alkalmazása után jelentős állami támogatást vehetnek igénybe.

A Népszabadság keddi cikke szerint a probléma egyre általánosabb: gyakori, hogy állami, önkormányzati szervek a saját alkalmazottaikat sokkal olcsóbb (ráadásul állami támogatásból fizethető) közfoglalkoztatottakra cserélik, amit a kormány egy rendeletmódosítással még meg is könnyített. Szél Bernadett, az LMP társelnöke szerint bár a közmunkaprogram beindításakor a belügyi tárca garanciákat ígért arra, hogy a közfoglalkoztatás nem szolgálhat az elsődleges munkaerőpiacon meglévő álláshelyek megszüntetésére, ennek ellenére megtörtént, hogy a katasztrófavédelem takarítói munkakörbe közmunkásokat vett fel, majd az állományban lévő takarítót elbocsátotta – számolt be a lap.

A Népszabadság arra is felhívja a figyelmet, hogy miután a kormány 2013 novemberében megszüntette azt a rendeleti garanciát, amely kimondta, hogy csak létszámbővítés mellett alkalmazhatók közmunkások (azaz állami támogatás csak annak a közfoglalkoztatottnak a felvételéhez adható, akivel az előző havi statisztikai létszámot bővítik), jelenleg jogi értelemben a meglévő alkalmazottak kirúgása árán is lehet alkalmazni közmunkásokat.

Az LMP által összegyűjtött példák szerint adózási osztályon, munkaügyi hivatalokban, földhivatalokban, iskolákban, óvodákban rendszeresen előfordul, hogy kisegítő munkákat, irodai, gondnoki, karbantartói feladatokat közfoglalkoztatottakkal látnak el, a korábbi közalkalmazotti állomány leépítésével. Mint a Népszabadságban olvasható: a gyakorlatot az is táplálja, hogy a közfoglalkoztatott nem álláskeresőnek, hanem dolgozónak számít, így a kormány szempontjából nem jelent „statisztikai veszteséget”, ha az alkalmazottakat közfoglalkoztatottakra cserélik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.