Riasztás: felhőszaladás, viharos szél, jégeső

A vihar miatt több dunántúli járásra másodfokú riasztást adott ki a meteorológiai szolgálat szerdán kora este.

2015. 05. 13. 17:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az érintett területeken már a következő órákban számítani lehet olyan heves zivatarokra, amelyeket viharos szél, illetve jégeső kísérhet, továbbá rövid idő alatt jelentős mennyiségű csapadék is hullhat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint a nap folyamán Somogy, Vas és Zala megyében várható, hogy másodfokú riasztást adnak ki a heves zivatar miatt. Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Tolna, Veszprém és Pest megyében, valamint Budapesten a várható heves zivatar miatt jelenleg elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

A felhőszakadás-szerű esőzések veszélye miatt Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyére másodfokú figyelmeztetést adtak ki. Ezekben a megyékben rövid idő alatt akár 50 milliméternél is több eső hullhat.

Baranya, Bács-Kiskun, Heves, Nógrád, Somogy, Tolna és Pest megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben a felhőszakadás miatt.

A meteorológiai szolgálat közölte: a zivatarok először a Dunántúlon, annak is elsősorban a középső és északi harmadán jelennek meg. Heves zivatarok is kialakulhatnak, melyekhez több helyen felhőszakadás méretű csapadék társulhat, de főként a Balaton környékén és attól délnyugatra nagyobb méretű jég és akár (80-90 kilométer/óra körüli szélroham is előfordulhat.

Éjszaka a zivatarzóna tovább terjed keleti irányba, a középső, majd hajnalban már a keleti országrészben is lehetnek heves zivatarok, valamint felhőszakadás – írta a meteorológiai szolgálat.

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) helyettes szóvivője az MTI-nek azt mondta: a járművel és gyalogosan közlekedőktől egyaránt fokozott figyelmet kérnek.

A katasztrófavédelem azt javasolja, hogy a vihar idején otthon tartózkodók zárják be a nyílászárókat és lehetőleg ne menjenek a szabadba. A ház környékén lévő könnyebb tárgyakat – kerti bútorokat, szerszámokat, cserepes növényeket –, amelyeket felkaphat a szél, vigyék be az épületbe. A vihar idejére áramtalanítsák az elektromos berendezéseket, a vihar után pedig vizsgálják meg, nem sérült-e meg a lakóház vagy bármelyik közművezeték. Aki a közműhálózat sérülését tapasztalja, értesítse a szolgáltatót vagy a 105-ös segélyhívó számon a katasztrófavédelem műveletirányítási központját.

A meteorológiai szolgálat figyelmeztetése szerint csütörtök estig az országban sokfelé várható zivatar, többfelé jelentős csapadékkal, helyenként jéggel és szélviharral. A legkevésbé érintett területek a jelenlegi számítások szerint az ország legdélebbi megyéi lesznek – tették hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.