Süddeutsche Zeitung: A Jobbik keményíti Orbán retorikáját

A német liberális lap a Jobbikról közölt írást szombati számában.

2015. 05. 24. 20:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Maguk előtt hajszolják Orbán Viktort című, tapolcai keltezésű írásában Cathrin Kahlweit kiemelte, hogy „Magyarország kormányfője ugyan egyre gyakrabban üt meg radikális hangot, a tőle jobbra elhelyezkedő versenytárs, a Jobbik viszont fékezetlenül növekedik”. Hozzátette: úgy tűnik, a Jobbik „feltartóztathatatlanul nyomul előre”, és Tapolca „szakasz a győzelmi úton”, amely a Jobbik szándéka szerint Budapestre vezeti a pártot. Úgy vélte, hogy a „szélsőjobboldali” erő „felemelkedése” összefügghet az elnök, Vona Gábor stratégiájával, amelynek célja a Jobbik „néppárttá” szervezése és az elfordulás az „antiszemita, Európa-ellenes, idegenellenes, romaellenes lózungoktól az új polgáriasság felé”.

A szerző a tapolcai választásról írva a város polgármesterével és a körzet országgyűlési képviselőjével kapcsolatban úgy vélte, hogy „az ilyen férfiak fenyegetést jelentenek Orbán Viktor jobboldali konzervatív kormánypártjára, a Fideszre”, a közvélemény-kutatási adatokkal kapcsolatban pedig megjegyezte, „láthatóan megéri, hogy a Jobbik-elnök Vona kutyakölykökkel fényképezkedik” és „legalábbis retorikailag elzárkózik a radikális jobboldaliaktól”.

Kiemelte, hogy mindez „rémálom a miniszterelnök számára”, aki „szélsőségesen reagál a szélsőjobboldaliak sikerére”, így „az amúgy sem éppen szelíd retorikája még keményebbé válik”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.