Továbbra sem válaszol a kormány

Balatoni Szövetség: a vasárnapi boltzár miatt a tavalyihoz képest kevesebb a bevétele a kereskedőknek.

Markotay Csaba
2015. 05. 14. 6:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra sem kapott hivatalos választ a Balatoni Szövetség arra a levélre, amelyben kezdeményezték, hogy az idegenforgalmi szezonban kapjanak felmentést a vasárnapi zárva tartás alól a Balaton környéki települések – közölte lapunkkal Balassa Balázs, Szigliget polgármestere, a Balatoni Szövetség elnöke. Kormánypárti politikusok nyilatkozatai alapján ugyanakkor már egyértelművé vált, hogy nemet mondanak majd a mentességi kérelmükre. A fideszes Szatmáry Kristóf például nemrég azzal érvelt, hogy elegendő üzlet áll a vásárlók rendelkezésére vasárnap a nyári szezonban is a frekventált helyeken. Hasonlóan nyilatkozott Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Balassa Balázs elmondta, hogy egy hónappal ezelőtt küldték a levelet, és semmiféle választ nem kaptak. Pedig akkor és azóta is többször jelezték aggályaikat azzal kapcsolatban, hogy vasárnap csak a 200 négyzetméternél kisebb alapterületű boltok lehetnek nyitva, de azok is csak akkor, ha a tulajdonos, illetve valamely családtagja áll be dolgozni, és az is követelmény, hogy szakirányú végzettsége legyen az eladónak olyan termékek – például az élelmiszer – értékesítésénél, ahol ez előírás. Az eredeti cél éppen az volt, hogy a multik helyett a kisebb üzleteket, családi vállalkozásokat hozzák helyzetbe, de a jelek szerint ezt nem sikerült teljesíteni. Már az is segítség lenne, ha az alkalmazottak is dolgozhatnának vasárnap, de erre a felvetésükre sem reagált a kormány.

– Komoly hatással lesz a turizmusra, a nemzetgazdaságra, a helyben lakók egzisztenciájára a boltok vasárnapi zárva tartása – fogalmazott lapunknak a szövetség elnöke. Azt is mondta: nem igaz az az állítás, hogy a döntés nyomán nem szűnnek meg munkahelyek. Példaként említette, hogy sok olyan kis üzlet vagy például ajándéktárgyakat árusító bolt van, amely csak a szezonban nyit ki. Ha ezt vasárnaponként nem tudják megtenni, akkor bizony komoly gond lesz télen az alkalmazottak bérezésével – fejtette ki. Balassa Balázs arról is beszélt: már most látszik, hogy az elmúlt egy hónapban a tavalyi év azonos időszakához képest kevesebb lett a bevétel a kereskedelemben a vasárnapi boltzár miatt.

– Nem is értem a felvetést – reagált a Balatoni Szövetség vezetője arra, hogy a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) hitelesítette a Tóbiás József MSZP-elnök által a 200 százalékos vasárnapi bérpótlékról kezdeményezett népszavazási kérdés aláírásgyűjtő ívét. A bizottság egyébként nem tűzte napirendjére az MSZP-elnök másik kérdését, amely a kiskereskedelmi szektorban történő munkavégzés tilalmáról szóló törvény megsemmisítését célozta. Az Országgyűlés kormánypárti képviselők javaslatára márciusban már elfogadta, hogy a korábbi ötvenszázalékos vasárnapi pótlék helyett százszázalékos pótlék jár a kisboltok alkalmazottainak évente öt vasárnap. Balassa Balázs most feltette a jogosnak tűnő kérdést: „ha csak a tulajdonos vagy családtagja dolgozhat vasárnaponként, akkor mégis kinek emeli a bérpótlékát? Saját magának?”

A népszavazási kérdéssel kapcsolatban egyébként úgy fogalmazott, a vasárnapi zárva tartás ügyét turisztikai és nemzetgazdasági, nem politikai kérdésnek tartja a Balatoni Szövetség. A Fidesz tegnap már ki is fejtette aggodalmát a 200 százalékos pótlék miatt. Közölték, a százszázalékos bérpótlékról a hazai kiskereskedelmi vállalkozók teherbíró képességét figyelembe véve döntött a parlament, ugyanakkor a kétszer nagyobb bérpótlék már veszélybe sodorhatja az ott dolgozók munkahelyét. A parlamenti többség legutóbb április végén szigorított a vasárnapi zárva tartáson. Az akkor elfogadott módosítás értelmében már a világörökségi területeken sem nyithatnak ki az üzletek a hét utolsó napján. Szabó Csaba, a világörökségi helyszín, Hollókő fideszes polgármestere a Magyar Nemzetnek akkor azt mondta, a döntés rosszat tesz majd az idegenforgalomnak. Szerinte az lesz a fő probléma, hogy a kis műhelyek, sütödék, hagyományőrzők, népi termékeket árusító helyek is zárva lesznek bizonyos időszakokban, hiszen ha a tulajdonos a családdal együtt elmegy nyaralni, nem lesz, aki kinyisson.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.