Tüntetés a Neptunért

A főváros XV. kerületében működő Neptun utcai általános iskola tervezett megszüntetése ellen tiltakoztak diákok, oktatók és szülők csütörtökön Budapesten.

2015. 05. 14. 18:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Akadémia utcai épülete előtt megtartott demonstráción – amelyen mintegy százan vettek részt – Horváth Szilveszter, az intézmény tanítója, a tiltakozás fő szervezője hangsúlyozta: arra kérik Balog Zoltán minisztert, hogy ne írja alá „a halálos ítéletüket, mert szeretnének életben maradni”.

Annál is inkább – folytatta –, mert az iskolában olyan, súlyos tanulási nehézségekkel küzdő gyermekeket oktatnak, akiknek a fejlesztése nem megoldható más intézményben. Nem tűrik tovább, hogy a sorsukról a megkérdezésük nélkül döntsenek – mondta a fő szervező.

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke úgy fogalmazott: „a fenntartó nem érti meg, hogy az iskola „nemcsak kő és tégla, hanem humánerőforrás”. Utóbbit pedig nem lehet egyik pillanatról a másikra áthelyezni. Az iskolára szükségük van a gyerekeknek és a lakótelep társadalmának, ezért pedagógusként, szülőként és emberként is arra kéri Balog Zoltánt, hogy ne támogassa az intézmény bezárását – mondta a szakszervezeti vezető.

Rónáné Helle Mária, az iskola igazgatója azt hangsúlyozta, hogy csütörtökön érdemi párbeszédet folytatott a tárca képviselőivel az intézmény jövőjéről, ezért abban reménykedik, hogy folytathatják az oktatómunkát. A résztvevők a Kossuth Lajos téren gyülekeztek, onnan vonultak a minisztérium elé, miközben a „Hajrá, Neptun!” és a „Nem adjuk az iskolát!” jelszavakat skandálták. A magasba tartott transzparenseken a többi között az volt olvasható, hogy a „Neptun élni akar”.

A tüntetés végén petíciót adtak át a tárca képviselőjének, Deák Bencének, a köznevelési államtitkár politikai tanácsadójának. A demonstráción az MTI tudósítója látta Kunhalmi Ágnest, az MSZP budapesti elnökét és Csárdi Antalt, az LMP fővárosi képviselőjét is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.