Tuzson: A Fidesz nem gondolkodik megszorításban

A kormánypárt szerint az adócsökkentést a sikeres gazdaságpolitika teszi lehetővé.

2015. 05. 17. 18:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tuzson Bence, a kormánypárt képviselőcsoportjának szóvivője vasárnapi, budapesti sajtótájékoztatóján a személyi jövedelemadó (szja) 16 százalékról 15 százalékra mérséklését nevezte a terhek egyik legfontosabb csökkentésének. Emlékeztetett: a kabinet szándéka, hogy a jövedelmet egyre kevesebb adó sújtsa, és hosszú távon elérhetővé váljon az szja egy számjegyűre csökkentése. A Fidesz szerint ehhez a fogyasztás adójának fenntartására van szükség – fejtette ki Tuzson Bence, hozzátéve, ez a modell azért igazságosabb, mert a jövedelem adóztatása mindenkit érint, de a fogyasztás egyénileg változik.

A kormány ugyanakkor ezen a területen is segíteni akar, elsősorban az élelmiszerek terheinek csökkentésében – mondta a szóvivő, aki felidézte, ez a folyamat a félsertés áfájának csökkentésével kezdődött, most pedig a sertéshús forgalmi adójának 27 százalékról 5 százalékra mérséklésével folytatódik.

Tuzson Bence tájékoztatása szerint a családok összesen 130 milliárd forintot fordítanak sertéshúsra, vagyis a kormány mostani intézkedése 20-25 milliárd forintos segítséget jelent az embereknek. Megjegyezte, a Fidesz szerint át kell gondolni, hogy a későbbiekben milyen élelmiszerekre lehet kiterjeszteni az ötszázalékos áfakulcsot.

Kiemelte a kétgyermekes családok adókedvezményének kiterjesztését is, ez – mint mondta – 350 ezer családnak 15 milliárd forintos jövedelemtöbbletet biztosít. A szóvivő kitért arra is, hogy a kormány 2019-ig meg szeretné duplázni a kétgyermekes családok adókedvezményét, ennek első lépéseként jövőre 20 ezer forintról 25 ezer forintra emelkedik az igénybe vehető kedvezmény mértéke. A Fidesz-frakció szóvivője a kedvezmények eredményeire példaként említette, hogy a két átlagkeresővel rendelkező, gyermektelen családok havi 4700 forinttal, vagyis évente 56 ezer forinttal vihetnek haza többet, míg a két gyermeket nevelő, minimálbérből élő családok havi 7100, évi 85 ezer forinttal keresnek többet. Az ugyancsak két gyermeket nevelő, de átlagkeresetű családok jövedelme pedig havonta több mint 9 ezer forinttal emelkedhet.

Tuzson Bence emellett fontos könnyítésnek nevezte az emberek kiadásainak a kisebb adók és illetékek megszüntetéséből származó, 10 milliárd forintos mérséklését, ami a kabinet hosszú távú közigazgatási rezsicsökkentési programjának része. A szóvivő úgy fogalmazott, a Fidesz a családok pártján áll és a korábbi szocialista kormányokkal ellentétben nem gondolkozik megszorítócsomagokban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.