Újra nyeregben a Fidesz

A magyar miniszterelnök nemcsak belföldre, de Európába is üzent. Politológusok az ötévértékelőről.

HZS
2015. 05. 29. 16:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyjából egybecsengenek a politikai elemzői vélemények Orbán Viktor beszédével kapcsolatban, legalábbis ami a lapunk által elért szakértőket illeti. A miniszterelnök szokatlant húzott azzal, hogy a megszokottól eltérően ötéves kormányzati értékelést tartott.

Kiszelly Zoltán az MNO-nak elmondta: a kormány számára kommunikációs szempontból fontos volt a bevándorlással kapcsolatos hullám meglovagolása, de lényeges elem a távközlési adóval kapcsolatos hiba beismerése is. A politológus szerint Orbán számára újra fontossá vált, hogy láttassa a közvéleménnyel, milyen helyzetben vette át a kormányzást és honnan hova jutott az ország.

A miniszterelnök azon kijelentésére, hogy az EU és a NATO a „családunk”, a szakértő azt mondta, hogy ez nemcsak a Jobbikkal, de David Cameronnal szemben is fontos kijelentés, hiszen meg kellett határozni hazánk pozícióját – mindezt, ugye, az unión belül. Kiszelly kiemelte: a beszédnek szintén kulcseleme volt, hogy kezd kialakulni a magyar modell és a saját utunkat járjuk az unión belül. Mint a szakértő elmondta, ezúttal nem a polgári Magyarország és a keményen dolgozó kisember kifejezést helyezte a központba, hanem a polgári értékrendet jelenítette meg. Kiszelly szerint ezek azok az értékek, melyek egy táborban tartják a jobboldali embereket. Hangsúlyozta: a kormány újra megszerezte tematizálási képességét, így az ellenzék háttérbe szorul.

Huber Szebasztián, a Forum Capital elemzője az MNO-nak arról beszélt, hogy a miniszterelnök beszéde „leporolásnak tűnt”. Mintha a kormányfő úgy érezné, túl sok minden rakódott a kormányzásra, ami miatt elfelejtődnek az eddigi eredmények, illetve célok. Kiemelte: Orbán Viktor újra meghatározta a kormány karakterét. Huber szerint a miniszterelnök szembeállította a kormányzását a szocialistáékkal, mondván, hogy a Fidesz – ellentétben a baloldallal – nem korrupt, védi a magyar érdekeket és képes helyrehozni a hibáit.

Az elemző arra is kitért, hogy a miniszterelnök most először határozta meg kormányát a Jobbikkal szemben. Hangsúlyozta: a radikalizmussal szembeni megnyilvánulás részeként értelmezhetők a NATO-val és az EU-val kapcsolatos kijelentések, illetve hogy a Fidesz nem az erő, hanem a párbeszéd kormányzását folytatja.

Mint Huber kiemelte, a kormánypárt ütemvesztését az utóbbi időben az okozta, hogy nem voltak témáik vagy azok nem voltak jól előkészítve. Ezt már sikerült a bevándorlás és a halálbüntetés témájával visszaszerezni, de ezek nem voltak hosszú távon fenntarthatók. Az újra megragadott lehetőséget lovagolta meg Orbán, és határozott iránymutatást adott. A Forum Capital munkatársa szerint a beszéd elsősorban a polgári jobboldali értelmiségnek szólt, akik ugyan hatalomra juttatták a jobboldalt, de nem érezték azt, hogy a kormány azt az értéket képviseli, amire leadták szavazataikat. Ezek az értékek pedig: Magyarország függetlensége, polgári értékrend, széles középosztály.

A Nézőpont Intézet elemzésében azt írja, hogy Orbán Viktor beszédének kulcsgondolata, hogy a kormányzás alapjai stabilak, az ország gazdasági mozgástere az elmúlt öt esztendőben szélesedett. Mint írják, a miniszterelnök által középpontba állított „polgári berendezkedés” gondolata így a középosztályosodás kiterjesztésére, az életminőség javítására utal, melynek megvalósítása a rendszerváltás óta most először került reális közelségbe.

 

Kiemelik, hogy a beszéd másik fontos pontja az volt, hogy a stabil alapok megőrzéséhez elengedhetetlen erős kormányzás mellett megértő, „figyelmes” kormányzásra is szükség van. A kormányfő ezzel rácáfolt politikai ellenfeleire is, akik rendszeresen azzal vádolják, hogy tévedhetetlennek tartja kormányzását. Az intézet szerint a lényeges gondolat volt még a hazánk európai uniós és NATO tagsága melletti egyértelmű kiállás. Azzal, hogy a miniszterelnök jelezte, szükség esetén vitát kell folytatni e szervezetekkel, valójában középre pozicionálta magát a Jobbik és a baloldal végletes megközelítésmódjához képest.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.