A Kossuth téren tüntettek a kéményseprők

Írásos garanciát várnak a kormánytól a kéményseprők foglalkoztatásukra és tisztességes bérezésükre.

2015. 06. 08. 17:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vámos Csaba, a Kéményseprők Országos Szakszervezetének (KOSZ) elnöke ismertette a szervezet követeléseit, amelyek között szerepelt egy országosan egységesített és méltó bérrendszer kidolgozása is. Egyben szeretnék elérni, hogy a kéményseprés szervezetének átalakítása során a dolgozóknak ismerjék el jogilag a korábbi munkáltatónál eltöltött éveket.

A KOSZ elnöke hangsúlyozta: az utóbbi időben többször is atrocitások érték a kéményseprőket munka közben, ezért fontosnak tartják, hogy a kéményseprők visszakapják a közfeladatot ellátó személyi státuszukat.

A szakszervezet – a korábbi szóbeli ígéreteknek megfelelően – elvárja, hogy az Országgyűlés előtt lévő törvényjavaslat elfogadása után a végrehajtás részleteinek kidolgozásában mint szakmai partnert a munkavállalói érdekképviseletet is vonja be a Belügyminisztérium, megteremtve a konstruktív együttműködés lehetőségét – mondta el a KOSZ elnöke.

A tüntetésen minden megyéből képviseltette magát egy-egy kéményseprő. A kormánynak címzett petíciót, amelyet eljuttattak a Miniszterelnökségnek, a helyszínen átvette Szilágyi György, a Jobbik Magyarországért Mozgalom egyik képviselője is. A politikus rögtönzött sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a kormánynak meg kellene hallgatnia a követeléseket.

Korábban mi is beszámoltunk róla: a kormány március 10-én nyújtotta be a parlamentnek a kéményseprésről szóló új törvényre vonatkozó javaslatát, amely szerint az önkormányzatoktól a katasztrófavédelemhez kerülne a lakossági kéményseprési közszolgáltatás. Pintér Sándor belügyminiszter ezt azzal indokolta: „bizonytalanságot okoznak” az ellátásban a kéményseprő-ipari közszolgáltatásban jelentkező zavarok, ez pedig tűz- és életveszélyes, így a jelenlegi rendszer nem tartható fenn.

A Hír TV Látótér című műsorában arról beszélt májusban Leikauf Tibor, a Magyarországi Kéményseprőmesterek Szövetségének elnöke: a katasztrófavédelemnél nem tudják majd szakmailag irányítani a területet. Leikauf szerint a lakossági piac nélkül tönkremehetnek a cégeik. Mint akkor a csatorna közölte, a kéményseprés államosítása 6-7 milliárd forintba is kerülhet, a Belügyminisztérium számítása szerint pedig a katasztrófavédelemnek 1350 kéményseprőt, illetve adminisztrátort kellene felvennie.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.