A rezsibiztos rossz dolognak tartja, hogy kikerült a levél

A kormány mindent megtesz, hogy egyik legfontosabb intézkedését, a rezsicsökkentést megvédje.

MTI
2015. 06. 15. 15:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kovács Zoltán ezt azt követően nyomatékosította, hogy a Hvg.hu hétfőn közzétett cikke szerint Trócsányi László igazságügyi miniszter május 8-i keltezéssel arról írt az uniós energetikai biztosnak, hogy a kormány olyan lépéseket tervez, amelyek eredményeként leáll a rezsicsökkentés, sőt a honlap szerint a levélben leírt, kilátásba helyezett lépések nyomán nem kerülhető el a gáz és az áram drágulása.

A kormányszóvivő tájékoztatóján emlékeztetett: februárban az Európai Unió kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen az úgynevezett harmadik energiacsomag vállalásaival kapcsolatban. Ezeket egyébként szinte egyetlen európai országnak sem sikerült maradéktalanul átültetnie – tette hozzá.

A magyar kormány intenzív tárgyalásokat folytat az ügyben az EU-val, és kellő időben részletes tájékoztatást ad majd, de bármi történik is, a rezsicsökkentés eredményeinek megvédésére vonatkozó kormányzati szándék „sziklaszilárd” – közölte Kovács Zoltán. Annyit elmondott, hogy „egy rendkívül bonyolult ( ), leginkább szabályozási kérdésekről folyó vitával állunk szemben, amelynek legkevésbé fontos eleme az árképzés”.

Németh Szilárd, a Fidesz rezsicsökkentésért felelős képviselője a sajtótájékoztatón jelezte, a Fidesz–KDNP-frakció teljes egészében támogatja a kormány rezsicsökkentési politikáját, amely mellett az emberek nagy többsége is kiállt.

Úgy fogalmazott, a nemzetközi energiacégeknek kedvező rendszeren „Magyarország ütött rést”. Így míg korábban Európa legmagasabb gáz- és második legmagasabb villanyárát a magyar családok fizették, addig ma már ők jutnak hozzá a kontinensen a második legolcsóbb energiához – közölte, hangsúlyozva: „ebből nem kívánunk egy tapodtat sem visszalépni”.

A Hvg.hu cikkével kapcsolatban a kormánypárti politikus kérdésre azt mondta, rossz dolognak tartja, hogy „ez a levél kikerült”, „a taktikai elemeket” nem szeretnék megosztani.

A Demokratikus Koalíció (DK) felszólítja a kormányt, hogy hozza nyilvánosságra Trócsányi László igazságügyi miniszternek az uniós energetikai biztosnak írt, rezsicsökkentéssel kapcsolatos levelét.

Az MSZP szerint a sajtóban megjelent hírek alapján joggal vetődik fel a kérdés: Orbán Viktor miniszterelnök tervezi-e a rezsicsökkentés leállítását – erről a szocialisták elnök-frakcióvezetője beszélt hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján.

Az Együtt szerint semmi nem támasztotta alá a rezsicsökkentést, egy uniós kötelezettségszegési eljárás pedig rámutathat, hogy Orbán Viktor miniszterelnök becsapta az embereket.

A Jobbik szerint ha igazak a Hvg.hu-n megjelent hírek, akkor a gáz és az áram ára rövidesen újra emelkedhet. Apáti István, az ellenzéki párt alelnöke megjegyezte, hogy nem a kormány tekintélye miatt aggódnak, hanem a magyar háztartások miatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.