Áder János visszaküldött egy törvényt a parlamentnek

Formai okok miatt visszaküldte az MFB-ről szóló törvény módosítását az államfő.

MTI
2015. 06. 29. 15:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az államfő indoklása szerint a jogszabálynak két azonos számot viselő, de eltérő tartalmú rendelkezése van, s ez sérti a normavilágosság követelményét, mivel nem alkalmas arra, hogy hivatkozása esetén a jogalkalmazó egyértelműen megállapítsa az adott paragrafus tartalmát.

Terjeszkedik az MFB

Az MFB részesedésszerzésére vonatkozó szabályozását múlt kedden változtatta meg a parlament Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter javaslatára.

Ugyanakkor fogadták el a költségvetési bizottság brókerbotrányt vizsgáló albizottságának javaslatát is, amely a Quaestor-botránnyal összefüggésben szélesítette a banktitoknak nem minősülő adatok körét.

Mindkét módosítás egy új 23-as paragrafussal egészítette volna ki az MFB-ről szóló törvényt.

Áder János a Kövér László házelnöknek címzett levelében az Alkotmánybíróság gyakorlatára hivatkozva azt írta: a jogbiztonság megköveteli, hogy a jogszabály értelmes és világos, a jogalkalmazás során felismerhető normatartalmat hordozzon.

Az államfő – miután a banktitkot érintő törvénymódosítást aláírta –, azt kérte az Országgyűléstől, hogy a részesedésszerzéssel összefüggő módosítást a formai tagolásra vonatkozó előírásokra figyelemmel fogadja el ismét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.