Az Altus, a pénzmosás és a nők elleni erőszak is téma lesz

A kedden elfogadni tervezett előterjesztésekről fejthetik ki véleményüket a képviselők az Országgyűlés mai ülésén.

2015. 06. 08. 7:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hétfői ülés 13 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, amit a napirend elfogadása követ. A házelnök javaslata alapján a képviselők ezúttal is két órát interpellálhatnak, majd egy órában azonnali kérdéseket tehetnek fel a kormánynak.

A fideszes Tuzson Bence interpellációjában arról kérdezi a Miniszterelnökség vezetőjét, hogy az Európai Bizottság felülvizsgálja-e az Altus konzorcium 5 millió eurós megbízását.

A szocialista Tóth Bertalan Miért támogatja a pénzmosást? címmel nyújtott be interpellációt a nemzetgazdasági miniszternek, míg a jobbikos Egyed Zsolt – interpellációja címe alapján – arra vár választ a belügyminisztertől, hogy „ki vigyáz a gyerekekre”.

Az LMP-s Szél Bernadett interpellációjában azt kérdezi az emberi erőforrások miniszterétől, hogy mikor is számíthatnak a kormány segítségére az erőszakot elszenvedett nők.

Az első ülésnap végén tizenkét, másnap elfogadni tervezett előterjesztés bizottsági jelentéseit tárgyalhatják. A parlament kedden a napirend előtti felszólalások után tartja a szavazásokat.

A képviselők ekkor fogadhatják el az idei költségvetés módosítását, az erről szóló zárószavazást a Ház előző üléséről halasztották a mostanira. Varga Mihály javaslata a költségvetési hiányt 15 milliárd forinttal emeli. Az előterjesztésben foglalt változtatások teremthetnek fedezetet Magyarország kurdisztáni katonai szerepvállalásához, továbbá kísérletet tesznek a fővárosi közösségi közlekedés pénzügyi helyzetének hosszú távú stabilizálására is, a BKV Zrt. korábbi időszakokról felhalmozódott 52 milliárd forint összegű adósságának állami átvállalásával. Döntés várható még a jövő évi büdzsét megalapozó törvénymódosításokról, a kiemelt közlekedési beruházások gyorsításáról és a 2015–2020 közötti Nemzeti környezetvédelmi programról.

A Ház a héten péntekig ülésezik, majd a jövő hétfőn a 2016-os büdzséhez benyújtott több mint ötszáz módosító indítványról dönt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.