Budapest sínylette meg leginkább a keddi vihart

Megvadult patak, villámcsapások, kigyulladt tető – mozgalmas napja-éjszakája volt a tűzoltóknak.

MTI
2015. 06. 10. 5:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője elmondta: a vihar leginkább a fővárost, illetve Pest és Komárom-Esztergom megyéket érintette. Sok jelzőlámpa meghibásodott, ami közlekedési nehézségeket okozott a fővárosban, illetve a viharos szél gallyakat tört le, fákat döntött ki. Személyi sérülésről nem kaptak bejelentést – tette hozzá.

Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője arról tájékoztatott, hogy Budapesten reggel hat órakor még tizenegy helyszínen végeztek műszaki mentést a tűzoltók.

A várban egy időre például szünetelt az áramszolgáltatás, mert befolyt a víz egy trafóházba, ám a tűzoltók kiszivattyúzták a vizet, így még az éjszaka visszaállt a szolgáltatás.

A X. kerületben egy, a XVI. kerületben két épületbe villám csapott, illetve a XVI. kerületi Szántó utcában kigyulladt egy hetven négyzetméteres épület teteje, amelyet tűzoltók eloltottak.

A XI. kerületi Péterhegyi úton egy aluljáróban méteres víz gyűlt össze. Az ottrekedt kocsit a tűzoltók vontatták ki. Ugyancsak aluljárót árasztott el az esővíz a XXI. kerületben, a Jácint utcában, a Lövölde téren pedig parkoló autókra zuhantak faágak.

A XX. kerületi Vörösmarty utcában egy faág villamos felsővezetékre zuhant, emiatt a műszaki mentés idejére a villamos forgalmát le kellett állítani.

Ugyanakkor a Kondorosi úti patak a XI. kerületben a Bodola Lajos utcánál kilépett a medréből, és elárasztotta a környező épületek pincéjét – sorolta a károkat Kisdi Máté.

Mindenhol visszavonták a heves zivatarok és a felhőszakadás veszélye miatt kiadott első és másodfokú riasztásokat szerdán.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat közölte: az ország döntő részén már nem várható veszélyes időjárási jelenség. Egy-egy zivatar azonban nagyobb eséllyel a Dunántúl keleti, illetve a Duna-Tisza köze nyugati részén, valamint a keleti határ közelében kialakulhat. A zivatarokat rövid ideig intenzív csapadék, heves szél kísérheti. Szerdára már semmilyen veszélyes időjárási jelenség miatt nem adtak ki figyelmeztetést.

Az előrejelzés szerint délelőttig a középső országrészben még lesznek erősen felhős területek, ezt leszámítva túlnyomóan napos idő várható, és csak néhol lehet már zápor, zivatar. A legmagasabb hőmérséklet 28-32 Celsius-fok között alakul. Késő estére 20-25 fok közé csökken a hőmérséklet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.