Csődöt mondott a nyomozás

Két év után kiderült, következmény nélkül lehet borjúhúsként sertéshúst eladni.

Horváth Csaba László
2015. 06. 08. 4:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hatóság indoka szerint nem volt megállapítható bűncselekmény elkövetése. A Magyar Nemzet és a Hír TV 2013 májusában végzett próbavásárlásokat a főváros egyik legnagyobb piacán, ezek során kiderült, hogy két hentesboltban is borjúhúsnak címkézett sertéshúst árultak. Végül a csalást a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriumi vizsgálata állapította meg a beküldött minták alapján. Miután fény derült az átverésre, a piac üzemeltetői büntetőfeljelentést tettek, kiemelve, hogy az eladók veszélyeztették a fogyasztókat, mivel a két húsfajta eltérő konyhai feldolgozást igényel, a sertéshús megfelelő hőkezelés nélkül káros lehet az egészségre a benne található kórokozók miatt.

A felelősségre vonás azonban elmarad, pedig a büntető törvénykönyv három évig terjedő szabadságvesztéssel sújtja a rossz minőségű termék forgalomba hozatalát, a minőség hamis tanúsítását és az áru hamis megjelölését, valamint kétéves szabadságvesztés járhat a fogyasztó megtévesztéséért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.