Dúl a földharc Enese határában

Egy külföldi vállalkozó nem tudott beletörődni abba, hogy szántóföldjei egy részén tavaly lejárt a magyar állammal húsz éve kötött bérleti szerződés.

Bőle István
2015. 06. 25. 4:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már két hete mérhető volt a feszültség Enese, Rábapatona és Ikrény határában. Az angol–skót hátterű Inícia tejtermelő cég – amelynek tavaly lejárt a haszonbérleti szerződése, és földjei egy részét pályáztatás útján új, fiatal bérlők kapták meg – ügyvezetője ugyanis a Hír TV információi szerint bejelentette: a földek termésére így is, úgy is igényt tart, és azokat hamarosan be is takarítja. Pedig korábban itt minden átláthatóan zajlott, sőt: ebben a megyében az állami földbérleti pályázatok tavalyi kiírásakor a gazdák eleve úgy döntöttek, hogy negyven éven felül senki sem pályázik.

A fiataloknak akarták ugyanis megadni a lehetőséget versenyképes gazdaságuk megteremtéséhez. S máris bizonyítottak az Inícia Zrt. földjeinek egy részét megszerző új bérlők: sehol egy szál gaz, nincs barnarozsda, de más növénybetegséget sem engedtek lábra kapni. Ám eközben már több jogi lépést is tettek a külföldiek – akiket lapzártánkig nem sikerült megszólaltatni – magyar ügyvédi irodák segítségével. Perbe hívták a 13 nyertes fiatal gazdát is, pedig nekik a korábbi bérlővel nem volt jogi kapcsolatuk. Tavaly októberben a fővárosban hirdettek első fokon ítéletet, amelyben elutasították a korábbi bérlők keresetét. A bíró az indoklásban megjegyezte: nem érti, miért kellett a fiatal gazdákat perbe citálni, hiszen a felperesnek legfeljebb az állammal lehet elszámolnivalója.

Bár a másodfokú tárgyalás a mai napig nincs kitűzve, tegnap délben egy fiatal gazdálkodó, Horváth Adrienn területéből kéthektárnyit lesilózott az ikrényi cég. A folytatást a vagyonőrök és a rendőrség fellépése akadályozta meg. Németh Gergely, az agrárgazdasági kamara megyei elnöke is a helyszínre sietett; ő arra hívta fel a figyelmet, hogy az új bérlőket a földhivatal hónapokkal korábban törvényesen bejegyezte. Megjelent a törvénytelen betakarításba kezdő cég ügyvezetője mellett négy angol–skót tulajdonos is. Németh Gergely nekik az ausztrál miniszterelnököt idézte, aki szerint ők előbb voltak ott, mint a telepesek, ezért a később jötteknek kötelessége az ország törvényeinek betartása. Egyébként az ikrényi Inícia cégnek még több száz hektár állami földbérleménye maradt. Így a földalapú normatív támogatáson túl több száz millió forintos uniós és nemzeti támogatást vesznek fel a tejtermeléshez. Az atrocitás előzményeiről ma szól először a Hír TV képernyőjére kerülő Soroló egy hosszabb riportja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.