Ellenzi a Pannon–Pázmány-fúziót a polgármester

Porga Gyula polgármestert megdöbbentette, hogy a Pannon kara a Pázmányhoz csatlakozna.

MNO
2015. 06. 16. 9:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Arra kéri a Pannon Egyetem szenátusát Porga Gyula, hogy akadályozza meg a Műszaki Informatikai Kar csatlakozását a Pázmány Péter Katolikus Egyetemhez – közölte a Veol.hu. A polgármester szerint nem szabad, hogy „egy szűk csoport egyéni érdekei tönkretegyék az eddigi munkát”. Korábban beszámoltunk róla, hogy a Műszaki Informatikai Kar titkos szavazáson döntött a csatlakozási kérelemről, nulla ellenszavazattal kilencen támogatták, és ketten tartózkodtak. A műszaki informatikusok veszprémi székhellyel, önálló karként, a mostani tevékenységet fenntartva kívánnak csatlakozni.

Porga szerint Veszprém és a Pannon Egyetem közti együttműködés eddig a feltétlen bizalomról szólt, és szerinte a csatlakozási szándék szembemegy mindazzal, amit közösen képvisel a város és az egyetem. A polgármester elmondta, a szenátus mellett Balog Zoltán miniszternek is levelet ír, hogy ő se biztosítsa támogatásáról a tervet. Porga úgy véli, a július 1-jén az egyetem vezetését átvevő Gelencsér András rektorral szemben sem elegáns a lépés.

„Az egyik kar leválása nem erősíteni a Pannon Egyetem pozícióit” – nyilatkozta az MNO-nak Porga Gyula, hozzátéve: az együttműködést csak az egyetem keretein belül tudja elképzelni. Arra a felvetésre, hogy nem erősítené-e Veszprémet, ha ott is lenne a PPKE-nek egy kara, elmondta: Veszprémnek egy erős Pannon Egyetem az érdeke, és a közösen létrehozott Veszprém Egyetemi Város Tanácsát, illetve a Pannon Városok Szövetségét is ez erősítené. Szerinte nincs szó az egyetemi autonómiába való beavatkozásról, mint mondta, tiszteletben tartja azt, ezért is a szenátusnak írt ma levelet. „Eddig a bölcsesség és a józan ész dominált a szenátus döntéseiben.”

A kormánynak is üzent, hogy ne támogassa a kiválást, és elmondása szerint még nem lehet tudni, mi a kormány álláspontja az ügyben. Mindenesetre hozzátette: ő hétfőn értesült a Pázmányhoz való csatlakozási szándékról, és annak sem örült, hogy bár tárgyalt az egyetem képviselőivel a napokban, de elmondása szerint ez a kérdés nem került szóba.

Több mint tízéves együttműködés van a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kara és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Kara között – jelentette ki a Veol.hu cikke szerint Piglerné Lakner Rozália, a veszprémi kar dékánja. Mint elmondta, a két kar működésének azonosak az alapelvei, és mindkettő létrehozásában aktív szerepet vállalt Roska Tamás, továbbá a karok mindhárom alaptevékenységére – oktatás, kutatás, kutatás-fejlesztés – kiterjed a szakmai együttműködés. Szerinte viszont már nem elég az intézményközi együttműködés a karok nemzetközi szintű elismertetéséhez.

A dékán közlése szerint a vidékfejlesztés céljait is szolgálja a csatlakozás, s a jó együttműködés a Pannon Egyetem többi karával továbbra is megmaradna.

Tiltakozik a Pannon Egyetemről való leválás ellen Kész Zoltán független országgyűlési képviselő is, aki Facebook-oldalán ezt írta: „Egy közvetlenül nagyjából ezer embert érintő döntést ilyen módon meghozni nem lehet. Bármilyen érdekek álljanak is az eddig titokban tartott terv mögött, az biztos, hogy Veszprém érdekét nem szolgálja, félő ugyanis, hogy ez lehet az első szög a Pannon Egyetem koporsójába.”

A Műszaki Informatikai Kar a szerdai napra szervez fórumot, ahova Facebook-oldalának közlése szerint várja a kar összes hallgatóját.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.