Erős szakhatóságot sürget a főállatorvos

Bognár Lajos szerint az ellenőrzés mellett egyre nagyobb feladatot jelent a lakosság tájékoztatása.

MTI
2015. 06. 27. 21:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szakember hangsúlyozta, az utóbbi időben az ellenőrzés mellett egyre nagyobb feladatot jelent a lakosság tájékoztatása, a rohamosan bővülő információk kezelése.

A hivatal előtt álló feladatok közül kiemelte az ellenőrzés hatékonyságának növelése mellett a tájékoztatási munka további javítását, ezek között az egészséges életmód és táplálkozás népszerűsítését, a lakosság segítését az eligazodásban az egyre növekvő információtömegben, a fogyasztáshoz szükséges tanácsadást.

Bognár Lajos emlékeztetett arra, hogy az élelmiszerlánc-felügyeleti díjból tavaly 11 milliárd forint folyt be. Ebből 1 milliárd forintot fordítottak fejlesztésekre, alapvetően informatikai fejlesztésekre és a laboratóriumi munkához kötődő műszerbeszerzésekre. A kormányhivatalok élelmiszerlánc-felügyeleti feladatainak végrehajtását pedig csaknem 6 milliárd forinttal támogatták.

Az informatikai fejlesztések eredményeként jött létre az élelmiszerlánc-felügyeleti információs rendszer, amelyben már 300 ezer ügyfelet tartanak nyilván – tette hozzá. Szólt arról is, hogy az információfeldolgozás révén 37 százalékkal nőhetett az ellenőrzések száma, miközben hatékonyságuk is 90 százalék feletti szinten mozog.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.