Évente majdnem kétmillió tonna élemiszert dobunk ki

Magyarországon is mérsékelni kellene az élelmiszer-pazarlást.

2015. 06. 04. 11:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyesület elnöke annak kapcsán beszélt erről, hogy másik 12 szervezettel együtt megszervezték az Esélyt az ételnek napot, amelynek keretében 5000 adag ételt osztanak szét a rászorulók között a fővárosban és környékén.

Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára szintén arról beszélt: mérsékelni kell az élelmiszer-pazarlást, mivel az nemcsak az elkészült élelmiszerek felhasználását csökkenti, hanem a rájuk fordított pénz is kárba vész.

Cseh Balázs az MTI-nek elmondta: az egyesület évente mintegy 300 000 rászorulónak biztosít különböző élelmiszer-adományokat, amelynek az elosztásában mintegy 220 civil szervezet működik közre. Az elnök közölte: a múlt évben mintegy 1500 tonna élelmiszert osztottak szét a rászorulók között, amelynek értéke megközelítette az 1,5 milliárd forintot.

Cseh Balázs uniós viszonyítási számokra hivatkozva úgy becsülte, hogy Magyarországon a tényleges éhezők száma 100 000–200 000 között mozoghat. A minőségi éhezőké pedig, akik nem jutnak megfelelő összetételű táplálékhoz, milliós nagyságrendű lehet.

Az Eurostat adatai szerint Magyarországon arra a kérdésre, hogy tud-e kétnaponta húst vagy a húsnak megfelelő fehérjét tartalmazó vegetáriánus élelmiszert vásárolni, a megkérdezettek 35 százaléka válaszolt nemmel.

Feldman Zsolt az MTI-nek arról beszélt, hogy a múlt évben a szaktárca és az élelmiszerbank egyesület az Élelmiszer érték elnevezésű fórumot hozott létre az élelmiszer-pazarlás és -veszteség csökkentésére. A fórum tevékenységével arra szeretnék felhívni az élelmiszer-termelők és -gyártók figyelmét, hogy jobb gyakorlatok alkalmazásával az élelmiszer-előállítás során keletkező veszteségek lényegesen csökkenthetők. Most ugyanis az országban keletkező élelmiszer-veszteség kétharmada a feldolgozás során, 17 százaléka pedig a termelési folyamat különböző fázisaiban keletkezik. Ennek csökkentése a termelők és a feldolgozók érdeke is – mutatott rá a helyettes államtitkár.

Dominika Jarosz, a Feeding the 5000 menedzsere az eseményen elmondta, az általa képviselt londoni székhelyű szervezet világszerte az élelmiszer-pazarlás megszüntetéséért dolgozik. Örömét fejezte ki, hogy akciójukba bekapcsolódott Budapest.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.