Fajsúlyos döntések szabják át a budapestiek életét

Összekötik a 2-es metrót a gödöllői HÉV-vel, három bank adja a pénzt a 3-as metró felújításához, felszámolják a Rác fürdő cégeit.

MTI
2015. 06. 23. 14:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Támogatta a 2-es metróvonal és a gödöllői HÉV összekötése, valamint a rákoskeresztúri szárnyvonal kialakításáról szóló projekt megvalósításának koncepcióját keddi ülésén a Fővárosi Közgyűlés. Az elfogadott előterjesztéshez mellékelt, több mint ötszáz oldalas megvalósíthatósági tanulmány szerint a projekt összköltsége több mint kétszázmilliárd forint.

A fejlesztés – mint írták – egy egész agglomerációs térség, valamint Budapest keleti területe nagy részének gyors és átszállásmentes kapcsolatot tud majd biztosítani. A fejlesztés által érintett területen jelenleg 130 ezer ember él, akik közül naponta körülbelül 40 ezer utasnak fog érezhető menetidő-csökkenést és szolgáltatási színvonal-emelkedést eredményezni a projekt. A fejlesztés révén – írták – az Örs vezér terén és a megállóhelyek környezetében lehetőség nyílik a tér rendezésére is, csökkenhet az autóforgalom is.

Öt bankból álló konzorcium ad kölcsönt a 3-as metró felújításához – erről is döntött a Közgyűlés, a közbeszerzési eljárás összesen 60 milliárd forint hosszú lejáratú kölcsön biztosítására irányult.

A részvételi határidő lejártáig egy közös ajánlattevő nyújtott be jelentkezést: az OTP Bank Nyrt. – Erste Bank Hungary Zrt. – K&H Bank Zrt. – MKB Bank Zrt. – UniCredit Bank Hungary Zrt.

A Fővárosi Közgyűlés Budapest gazdaságélénkítési és munkahely-teremtési stratégiáját is elfogadta; a 2015 és 2021 közötti évekre vonatkozó program hosszú távú célja, hogy Budapest 15 éven belül Közép-Európa vezető gazdasági térségévé váljon – olvasható az elfogadott előterjesztésben.

Felszámolási eljárást kezdeményeznek a Rác fürdő két cége ellen – döntött a Fővárosi Közgyűlés: a Rác Fürdő és Hotel beruházással kapcsolatban a Rác Nosztalgia Kft.-vel, valamint a Rác Beruházó Kft.-vel szemben fennálló, a fővárosi önkormányzatot, a REK Kft.-t, valamint a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BHGY) Zrt.-t megillető, lejárt követelést felszámolási eljárás megindítása útján szükséges érvényesíteni.

Az elfogadott javaslatban azt írták, hogy a fürdőt már a felszámolás alatt meg lehet nyitni a nagyközönség előtt, a felszámolóval kötendő üzemeltetési megállapodás alapján.

A fürdőépület működőképessé tétele és üzemeltetése a BGYH feladata lesz, így a fürdő a műszak-technikai vizsgálatok alapján megállapított hibák kijavítása után megnyitható lenne.

Kitértek arra is, hogy ha a Főváros tulajdonosként meg akarja szerezni a Rác fürdő és a hotel felépítményét, akkor a felszámoló által indított nyílt vagy zártkörű pályázaton ajánlatot kell tenni annak megvásárlására.

A felszámolási eljárás várható átfutása másfél-két év – írták. A Rác fürdő átfogó rekonstrukciója érdekében 2002-ben indult projekt, a felújítás pár éve be is fejeződött, de a fürdő máig nem nyitott ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.